+ Meer informatie

Met een stoomtram door West-Friesland

2 minuten leestijd

Een geliefd uitstapje tijdens de zomermaanden is een rit met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik. Deze vertrekt vanaf een stationnetje aan de Dedemstraat 8, waar ook de museumwerkplaats is gevestigd. Het houten seinhuis in Hoorn (foto 2) is nog volledig operationeel en komt oorspronkelijk uit het Betuwse Kesteren. Voor het rangeren van de locomotieven zijn wel enkele handelingen nodig.

De stichting Museumstroomtram Hoorn-Medemblik, eigenaar van de ruim honderd jaar oude lokaalspoorweg, probeert de geschiedenis van de stoomtram in Nederland en de rol die het plattelandsrailvervoer in de ontwikkeling van ons land speelde, voor het voetlicht te halen. Daartoe verwerft, restaureert en beheert ze een collectie authentiek Nederlands stoomtrammaterieel, waaronder vijf rijvaardige locs.

Voor stoker Hans Dekker (foto 3) betekent elke rit een zware én warme klus. De temperatuur onder de ketel kan oplopen tot 1800 graden Celsius. De locomotief Sluiskil uit 1929 verstookt bijvoorbeeld tijdens een retourtje Hoorn-Medenblik ongeveer 800 kilo kolen.

Vandaag zwoegt locomotief nr. 16 uit 1943 met enkele rijtuigen -glimmend gepoetst- door het bloeiende West-Friese landschap (foto 1). In een gezapig gangetje. Toch houdt een vrijwilligster in historische kledij tijdens het tochtje uit voorzorg haar hoed vast (foto 4). Slingerend en kronkelend, in de berm van de weg, door de straten of tussen de weilanden en akkers door, rollen de houten wagons vooruit. Onderweg passeren de passagiers de stationnetjes van Westerblokker, Zwaag, Wognum, Twisk en Opperdoes. Sissend komt het hele spul in Medemblik tot stilstand.

De Museumstroomtram rijdt tot en met 30 oktober en van 20 tot en met 30 december van dinsdag tot en met zaterdag volgens dienstregeling. In juli en augustus ook op maandag. Volwassenen betalen voor een enkele reis 14 gulden, kinderen tussen 4 en 12 jaar mogen voor 10,50 gulden mee. Informatie: 0229-214862.

Foto's ANP

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.