+ Meer informatie

Kritische brief

3 minuten leestijd

Wanneer lezers of lezeressen van deze rubriek de moeite nemen om op de inhoud te reageren, stel ik dat werkelijk op prijs. Kritische, goed onderbouwde reacties kunnen leiden tot een juistere meningsvorming. Een graanteler uit het Noorden van het land liet mij weten het zeer oneens te zijn met de inhoud van Terloops van 1 augustus ' 'Minister als zondebok''. De brief van de graanteler begint complimenteus, maar naarmate de kantjes zich aaneenrijgen wordt de toon feller. Braks wordt "rooms" genoemd en hij zou op de hand van de Brabantse veehouders zijn, in welke provincie zijn wortels liggen. Protestantse akkerbouwers hebben niets van hem te verwachten. Het is begrijpelijk dat mensen die hun inkomen alleen maar achteruit zien gaan dat moeilijk kunnen verkroppen en naar een wat gemakkelijk te traceren veroorzaker van de droeve ontwikkelingen zoeken. Zo is er dan weereen zondebokgevonden, maardergelijke gemakkelijke conclusies heb ikjuist afgewezen.
Maar toch, de toon van de briefis oprecht. Het is de noodkreet van iemand die voelt dat de poten onder de stoel van zijn bestaan worden weggezaagd. Wat is het daarom jammer dat zo veel energie van de akkerbouwers zich alleen maarrichtop het protesteren tegen het feit dat hun produktie al minder wordt gesubsidieerd. In principe moet het bedrijfsleven toch "zelfde broek kunnen ophouden", zoals een tuinder mij dezer dagen voorhield. Volgens de laatste berichten zal de nieuwe wereldoogst van tarwe historische records bereiken. De prijs van tarwe is op de wereldmarkt gezakt tot het niveau van voedergranen. Wanneer in Nederland brood en andere meelprodukten op basis van de huidige marktprijs zouden kunnen worden gebakken, waren de consumenten heel wat goedkoper uit. Is het daarom reëel om te pleiten voor hogere graanprijzen, die absoluut geen relatie hebben tot de marktwaarde? Dezer dagen las ik dat het Landbouwschap in een brief aan de Tweede Kamer heeft gepleit voor "groene benzine". Uit koolzaad kan brandstof worden gewonnen. Uiterst actueel tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Tijdens de vakantie kwam ik in een Duitse supermarkt shampoo en dergelijke produkten tegen, niet in een kunststoffen maar in een "biopol" verpakking. De grondstoffen voor dit biopol zijn granen en suikerbieten en zijn volledig afbreekbaar. Er kan compost van worden gemaakt.
Ook hier moet toch een omvangrijke markt liggen. De noordelijke briefschrijver raad ik aan bij zijn voormannen te pleiten voor het binnenhalen van omvangrijke steun voor nieuwe produkten. Daar zit voorde toekomst méér in dan het sturen van trekkers naar Den Haag om hogere prijzen te eisen. Wellicht heeft Braks hier best wel oren naar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.