+ Meer informatie

Het Verborgen Rijk van min in Groningen

5 minuten leestijd

Sinds vorig jaar is het mogelijk China te bezoeken in ons eigen land. In de Hortus in Haren maken we kennis met de fascinerende tuincultuur uit het oude China: Het Verborgen Rijk van Ming. Ontdek de eeuwenoude tuinkunst, de ambachtelijke architectuur en de geheimzinnige Chinese symboliek.

,,Nederland is het land van de bloemen" en „Shanghai is de geboorteplaats van draken", lezen we op de monumentale toegangspoort die naar de Vriendschapstuin leidt. Twee dennen (Pinus cembra) heten de bezoekers welkom. De ingang wordt geflankeerd door twee leeuwen die de tuin 'bewaken'. Het Verborgen Rijk van Ming is geen tuin waar je 'even' doorheen loopt. Nee, hier stap je letterlijk over een hoge drempel om terecht te komen in het China van de zestiende eeuw. In een tuin die een exacte repUca is van de keizerlijke tuinen uit de Ming-dynastie. Planten en pagodes stralen een sfeer uit van rust, schoonheid en harmonie. Geen boom, plant of rotsblok staat er zomaar. Over alles is zorgvuldig nagedacht. De gedachte achter deze 'kunst' is dat tuin en aankleding een afspiegeling vormen van het landschap. Daar kan een mens wegdromen. Tot rust komen. Want het principe van een Chinese tuin is het tonen van het wezen der natuur. Omdat geen tuin ooit groot genoeg is om dit in volle omvang te laten zien, worden natuurlijke elementen vaak kleiner getoond of gesymboliseerd. In China is het traditie de draak op een of andere manier in de tuin op te nemen. Hier snelt hij over heuvels, dalen, rotsen en meren van de keizerlijke tuin.

Hart van de tuin
Het 'oog' van de tuin vormt de vijver met de rode karpers. Dit is tevens het hart van de tuin. Net als in een natuurlijk landschap is ook deze tuin niet in één keer te overzien. Vanuit iedere hoek toont het water een ander gezicht, 's Zomers staat de lotusbloem (Nelumbo cv Rosea) in bloei. Ze is het symbool van vriendschap, vrede en gelukkig samenzijn. Rotsblokken omzomen de vijver en hebben een dubbele betekenis. Ze drukken niet alleen Het Lang Leven Gebergte uit maar stellen ook dierfiguren voor. Via de Zig Zag Brug komen we op Het Eiland der Geliefden, 'n Sierlijke esdoorn (Acer palmatum) en de in China veel toegepaste treurwilg (Salix babylonica) pronken samen met de blauwe regen (Wisteria sinensis). Blauwe regen groeit in China gewoon in het wild. Veel planten die wij hier kennen vinden hun oorsprong in China. Bijvoorbeeld de mooie pioenen, hibiscus en camellia's die in de Tuin der Honderd Bloemen staan. Op het pleintje voor het Honderd Bloemen Paviljoen staat een granaatappel (Punica granatum) in pot met als gezelschap zijn eigen schaduw.

Theehuis
Boven de paneeldeuren van het theehuis staat: Long Njing Low. Dat betekent 'het kreunen van de draak'. Dat de architect, professor Le Wei Zhong, gevoel voor stijl heeft, wordt opnieuw duidelijk nadat we het theehuis betreden. Het landschap dat we buiten zien wordt in "Het Kreunen van de Draak Theehuis" op verfijnde wijze voortgezet. Panelen van beschilderd en gevlochten bamboe zijn op kunstige wijze verwerkt. Het interieur is net als de buitenkant in een voorname, warme, donkerrode tint uitgevoerd. Het uit China afkomstige, bedienend personeel is in originele Chinese kledij gestoken en serveert op verzoek geurige thee, al of niet met Dim Sum. Dat zijn kleine gefrituurde en gestoomde hapjes bereid volgens oude Chinese recepten.

Muziek
Het pad onder de pergola voert naar De Tuin van de Levendige Lente. Over een paar jaar zal de pergola overwoekerd zijn door clematissen, rosa fdipes 'kiftsgate' en trompetklimmers. Uit een prieel komen melancholieke klanken van de sheng, bespeeld door Tang Bei en haar broer Tang Xu's. De muziek vroeger bekend in hofkringen - vertelt van het lied van de makers van visnetten. De muziek draagt bij aan de oosterse sfeer, vooral met het lied 'overal bloeien rode bloemen'. Voor de bezoekers is er niet alleen veel te zien en te horen, maar ook van alles te doen. Zoals in een originele sampan over het Meer van de Rode Karpers roeien. Blijft u liever op het droge om bijvoorbeeld zijde te beschilderen of - met behulp van de caliigraaf - de pen ter hand nemen om uw naam in Chinese karaktertekens op papier te zetten? De jongens voelen misschien meer voor TaiChi... Uiteraard ontbreekt het theewinkeltje niet; daar zijn verschillende theemelanges te krijgen en allerlei snuisterijtjes die bij 'n uitgebreide thee horen.

Made in China
Het Verborgen Rijk van Ming is omringd door een muur. Om onrust buiten te sluiten waren mandarijnentuinen meestal ommuurd. Ze dienden ook om dieren te weren en de tuin groter te laten lijken. Vensters en nissen verlevendigen het contact met buiten en voegen een onverwachte dimensie toe aan het genieten in de tuin. Tot in het kleinste detail hebben de Chinese ambachtslieden Het Verborgen Rijk van Ming nagemaakt. Vrijwel alle materialen waarmee de tuin en de paviljoens zijn opgebouwd, komen uit het land van de rijzende zon. Van de kiezelstenen op de paden tot de rotsblokken van het Lang Leven Gebergte en het meubilair in de paviljoens en pagodes. Puur handwerk. Made in China... in de Hortus in Haren!

---
Informatie
Het Verborgen Rijk van Ming Is elke dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Prijzen: volwassenen ƒ 12,50, kinderen 4-11 jaar ƒ 7,50, pas 65 ƒ 11,00, IVIJK gratis. Honden worden niet toegelaten.
P.S. De drempels liggen overal los, en kunnen dus weggehaald worden. De tuin is voor rolstoelen uitstekend aangepast.
Bereikbaar vanaf de afslag Haren A28, volg de borden.
Infolijn: 050-3632010.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.