+ Meer informatie

VS-verhaal schokt defensieministers

Drie-procentsnorm gehandhaafd

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De ministers van defensie van de vijftien NAVO-lidstaten hebben dinsdag tijdens een vergadering in Brussel besloten de in 1978 besliste zogenaamde drie-procentsnorm te handhaven. Dit betekent dat de Europese NAVO-leden zich verplichten jaarlijks hun defensieuitgaven reëel met drie procent te laten groeien.

Minister De Geus van defensie heeft een en ander dinsdagavond in Brussel na het einde van de eerste vergadering bevestigd. De onverwachte unanieme beslissing van de ministers van defensie, was het gevolg van forse druk, uitgeoefend door de Ariierikaanse minister van defensie, Casper Weinberger.

Leden van zijn staf schetsten dinsdagochtend in een geheime zitting een somber beeld van de legeropbouw door het Warschaupact. Het Oostblok zou in staat zijn een omvangrijke actie in Centraal-Europa te ondernemen en vol te houden. De Sovjet-Unie bezat in^l980 134 wapenfabrieken waar op 40 miljoen vierkante meter vloerruimte zo veel wapens worden geproduceerd dat het land zich zelfs een omvangrijke export kan veroorloven.

Offers geen punt''

Als het publiek van deze feiten op de hoogte wordt gesteld dan wordt het zich bewust in een vrije democratische samenleving te wonen en is bereid grotere offers voor defensie te brengen, zo vindt Weinberger.

Minister De Geus verklaarde dat de Europese partners van de Verenigde Staten inderdaad onder de indruk waren gekomen van het verhaal. „Hoe lang kunnen we op de hiiidige weg doorgaan zonder de stabiliteit in gevaar te brengen". De bewindsman stelde dat we geen kerntaken kunnen afstoten zonder onze conventionele bewapening op peil te brengen en dat gaat volgens hem heel wat kosten.

Infrastructuur

De meeste tijd besteedden de ministers van defensie, de middag en de vroege avonduren, aan een bespreking over het eventueel meer uittrekken van geld voor de verbetering van de militaire infrastructuur. Verbetering van vliegvelden en het aanleggen van pijpleidingen bijvoorbeeld. In december zal men bekijken of de uitgaven hiervoor inderdaad omhoog moeten. De militaire leiding van de NAVO vindt van wel. Voor deze militaire infrastructuur bestaat al een vijfjarenplan. De normale uitvoering hiervan-Jsost Nederland zo'n 90 tot 100 miljoen gulden per jaar. De verbetering van het militaire vliegveld bij Eindhoven maakt hiervan deel uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.