+ Meer informatie

Sjamir geeft gezant in Amerika uitbrander

Diplomaat in kwestie biedt excuses aan

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Premier Jitschak Sjamir van Israël heeft de Israëlische ambassadeur in de VS, Zalman Sjoval, gisteren een uitbrander gegeven over opmerkingen over het uitblijven van Amerikaanse steun, die eerder in de VS slecht vielen. Sjoval zelf heeft inmiddels Amerika zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen.

Publiekelijk deed Sjamir nogal luchthartig over de uitlatingen van de gezant, maar tijdens besloten kabinetsberaad liet hij zich zeer kritisch uit over diens handelwijze, zo meldde de Israëlische radio. Desondanks blijft Sjamir vertrouwen houden in Sjoval en worden geen disciplinaire maatregelen overwogen, aldus de radio.

Verleden week verklaarde Sjoval dat Israël wat betreft een door de VS toegezegd krediet van 400 miljoen dollar „van het kastje naar de muur wordt gestuurd" en dat dat geld nu eindelijk eens beschikbaar moet worden gesteld, te meer daar andere Amerikaanse geallieerden in het Midden-Oosten, zoals Egypte en Turkije, te midden van de G&lfoorlog volop op Amerikaanse steun kunnen rekenen. Het Amerikaanse, krediet is bedoeld voor huisvesting van Sowjetjoden in Israël. Maar de VS willen voordat het geld wordt verstrekt van Israël de duidelijke garantie dat de Sowjetimmigranten niet zullen worden ondergebracht in de 'bezette' gebieden, een garantie die Israël tot nu toe niet heeft willen geven.

Bush geïrriteerd

President George Bush gaf in een telegram aan Sjamir blijk van zijn irritatie over de „ongehoorde opmerkingen" van Sjoval en minister van buitenlandse zaken James Baker riep de gezant op het matje.

„Er doen zich van tijd tot tijd misverstanden voor, maar we moeten het belang daarvan niet overdrijven. Ik hoop dat dit alles snel kan worden bijgelegd en geen invloed zal hebben op onze relaties", zei Sjamir tegen joodse leiders uit het buitenland. een bedrag gemoeid van 615 miljoen frank (ƒ 202 miljoen). De kranten meenden dat de verkoop niet regle'mentair is verlopen, omdat Maxwell buiten de effectenbeurs van Parijs om heeft gehandeld. Maxwell had bovendien allereerst zijn deelneming aan de andere partners in TFl moeten aanbieden, aldus de dagbladen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.