+ Meer informatie

Leger zet Haïtiaanse parlement onder druk

2 minuten leestijd

PORT-AU-PRINCE (RTR/AFP/DPA) - Onder druk van met de coupplegers samenwerkende soldaten, die het gebouw van het Congres onder vuur hadden genomen, hebben Haïtiaanse parlementsleden gisteravond het lid van het Opperste Gerechtshof Joseph Nerette benoemd tot interim-president.

Een afgevaardigde, die zijn naam niet wilde noemen, zei voor de telefoon dat ongeveer 150 soldaten gistermiddag het gebouw hadden bezet. Hij voegde hieraan toe dat de soldaten het gebouw met tanks hadden aangevallen en in het gebouw hadden gevuurd. Niemand raakte gewond, maar enkele afgevaardigden waren met geweerkolven geslagen, aldus de zegsman. „Zij dwingen ons, tegen onze wil, het artikel toe te passen waardoor hij wordt vervangen", zei de afgevaardigde.

Ongeveer een uur later meldde de radio dat de nationale assemblee had besloten een beroep te doen op artikel 149 van de grondwet, dat voorziet in de benoeming van een rechter van het Hooggerechtshof ter vervanging van de op 30 september afgezette president. Het presidentschap van Aristide lijkt daarmee definitief van de baan.

Openbare leven

Eerder drongen ongeveer zeventig soldaten de wachtkamer van het internationale vliegveld van Haïti binnen. Een verdieping boven de wachtkamer vergaderden op dat moment een delegatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten en Haïtiaanse leiders over de terugkeer van Aristide.

De soldaten overweldigden Aristides vroegere campagneleider Evans Paul en sleepten hem weg. Evans riep verslaggevers toe dat hij naar Venezuela zou worden gezonden, waar Aristide in ballingschap verblijft. Een soldaat vuurde in de lucht om verslaggevers en fotografen te verspreiden. De OAS-ontmoeting ging gewoon door, zonder dat óp de storing werd gereageerd.

De ministers van buitenlandse zaken van de OAS zouden vandaag in Washington opnieuw de toestand op Haïti bespreken. De Amerikaanse minister James Baker zei tijdens een spoedzitting van de OAS dat „deze junta illegaal is, en geen status heeft binnen de democratische gemeenschap". Baker zei dat, indien de diplomatieke inspanningen voor de terugkeer van Aristide niets opleveren, „wij nieuwe stappen moeten overwegen".

Het openbare leven in de hoofdstad Port-au-Prince kwam gisteren, een week na de staatsgreep, nog steeds niet op gang. Ook elders in het land bleven winkels en kantoren dicht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.