+ Meer informatie

Voor detailhandel was 1984 moeilijk

Consument terughoudend in besteden

2 minuten leestijd

ZOETERMEER — Afgezien van enkele positieve uitzonderingen is 1984 een moeilijk jaar geweest voor de detailhandel. Doordat de besteedbare inkomens van consumenten nog steeds niet wezenlijk stijgen blijft de consument terughoudend in zijn detailhandelsbestedingen. In veel branches daalde de geldomzet dan ook ten opzichte van 1983.

  Dit beeld komt naar voren in de gisteren gepubliceerde Bedrijfssignalering van het Economisch Instituut or het Midden- en Kleinbedrijf IM). De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van ongeveer 5.000 vestigingen in het midden- en kleinbedrijf. De totale bestedingen aan voedings- en genotmiddelen zijn in 1984 gedaald tot het peil van 1977. Moeilijk was het voor de groentezaken. Hier deed zich een prijsstijging voor van acht procent die niet kon worden gecompenseerd door hogere omzetten.
  De totale bestedingen aan kleding zijn in 1984 licht gedaald ten opzichte van 1983. Dit geldt vooral voor dameskleding. De omzetten in herenkleding stabiliseerden zich. De overige textielzaken vertoonden voornamelijk een licht negatieve tendens. De niet-gespecialiseerde zaken hebben het het moeilijkst. Hun marktaandeel daalt al jaren. 

Elektronica 
  Bij de duurzame consumptiegoederen is ook sprake van een overwegend negatief beeld, met uitzondering van de elektronische branche. Vooral de speciaalzaken in beeld- en geluidsapparatuur gaven een positieve ontwikkeling te zien, waarmee een al jarenlange negatieve trend wordt omgebogen. Dit is vooral het gevolg van het commerciële succes van videorecorders. Eind vorig jaar bleek één op de vijf gezinnen zo'n apparaat te hebben. Goed ging het ook met duurdere tv-apparatuur, de compact-disc en de personal computer. Positief liep het met de kantoorboekhandels en de tuincentra die een breed assortiment voeren. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.