+ Meer informatie

„Fusies bevorderen vrijmaken luchtvaart"

Brussel moet op voordelen gewezen worden

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse regering moet er in Brussel veel nadrukkelijker op wijzen dat samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen uit verschillende EG-landen juist goed is voor de liberalisering die de Europese Commissie nastreeft. Dat is eeii van de aanbevelingen van de Voorlopige Raad voor VerJceer en Waterstaat aan minister Maij-Weggen.

De aanbevelingen staan in een gisteren gepubliceerd rapport, dat in opdracht van de raad is opgesteld door de commissie Luchtvaartbeleid, onder voorzitterschap van ex-minister-president B. W. Biesheuvel. Biesheuvel is tevens voorzitter van de Voorlopige Raad voor Verkeer en Waterstaat.

Alhoewel het rapport . niet met name verwijst naar de gesprekken tussen KLM en British Airways, zijn dit de enige EG-luchtvaartmaatschappijen die praten over samenwerking en fusie. Het laat zich aanzien dat de Europese Commissie, die ook waakt over gezonde Europese concurrentieverhoudingen, bezwaren zal opwerpen tegen de omvang die KLM en BA samen op de Europese markt zouden hebben.

Keerzijde

Het positieve van samenwerking is dat die de ontmanteling van het huidige systeem zal versnellen. Elk EGland kan dan met een ander EG-land een apart verdrag sluiten. Bilaterale luchtvaartverdragen worden vooral gesloten om de nationale luchtvaartmaatschappij te beschermen. Deze nationale belangen staan de definitieve invoering vap een vrije Europese vervoersmarkt in de weg.

Het verdwijnen van bilaterale luchtvaartverdragen heeft ook een keerzijde. Op den duur zal de Europese Commissie het recht naar zich toe trekken om namens alle Europese landen luchtvaartverdragen af te sluiten met landen buiten de Gemeenschap, dus met de landen die belangrijk zijn voor het wereldwijde netwerk van KLM. Op dat moment zal de KLM met de overige Europese maatschappijen in Brussel moeten wedijveren om die routes te mogen vliegen waarvoor de Europese Commissie luchtvaartverdagen sluit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.