+ Meer informatie

Paus spreekt voor eerste maal tot parlement Italië

1 minuut leestijd

ROME - Paus Johannes Paulus II heeft gisteren als eerste paus een toespraak in het Italiaanse parlement gehouden. Hij wees op de "verschrikkelijke dimensie" van het internationaal terrorisme. Ook wees hij elke medeplichtigheid van Jodendom, christendom en islam af.

In een verwijzing naar een eventuele militaire actie tegen Irak riep de paus Italië en andere landen met een christelijke traditie ertoe op zich niet te laten meesleuren in confrontaties zonder dat daar een oplossing uit voortkomt. "Maar het gevaar van de huidige dreigementen mag niet worden onderschat." Deskundigen beschouwen het Vaticaan en de paus ook als een eventueel doelwit van terroristische groeperingen.

Ten overstaan van de Italiaanse president, de regering en de meeste afgevaardigden en senatoren herhaalde de paus zijn pleidooi om het christelijk gedachtegoed op te nemen in een toekomstige Europese grondwet.

In de meer dan 140 jaar dat de Italiaanse eenheidsstaat bestaat, waren de verhouding tussen het Vaticaan en de Italiaanse regering vaak slecht omdat de kerk de nieuwe staat aanvankelijk niet erkende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.