+ Meer informatie

„Mosselen uit Zeeland te duur"

BRUSSEL (ANP)

2 minuten leestijd

een Belgisch consumentenonderzoek zijn de Zeeuwse mosselen, voor menige Belg een lekkernij die wel de zwarte parels van de nationale keuken worden genoemd, veel te duur. „Test Aankoop", een consumentenblad, gewaagt in het jongste nummer van kunstmatig hoge prijzen om van mosselen, met friet nu nog een „democratisch gerecht", een luxeprodukt te maken.

Een kilo verse mosselen levert ongeveer 200 gram „vlees" op. Één kilo mösselvlèes, doorgaans vojdognde voor vijf eters, kost omgerekend ongeveer 800 tot 1000 frank (44 tot 55 gulden). Nog geen twee jaar geleden meldde Testaankoop al dat mosselen helemaal niet zo goedkoop waren als werd aangenomen. Toen al betaalde men omgerekend 320 tot 852 frank (ruim 17 tot 19 gulden) per kilo vlees. Verse mosselen kosten nu bijna twee keer zoveel.

De producenten, aldus Test Aankoop, hebben het over een tijdelijke prijsstijging die het gevolg zou zijn van het zware weer begin 1990 en de koude winter van 1990 op 1991. Bovendien worden de in aantal toenemende eidereenden in de Waddenzee (kraamkamer van de „Zeeuwse" mosselen) verantwoordelijk gesteld voor het verminderde aanbod en de omgekeerd evenredige prijsstijgingen.

Test Aankoop vindt echter dat de prijsstijgingen niet in verhouding staan tot de produktievermindering. Experts erkennen dat er door winterstormen mosselbanken zijn vernield en dat eidereenden gek zijn op mosselen. Maar zelfs als men gelooft dat die vogels jaarlijks zo'n honderd ton mosselen verslinden, komt dit volgens hen neer op een produktieverlies van 0,1 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.