+ Meer informatie

Strijdende partijen in in Kroatië bespreken uitvoering bestand

Grote gevechten blijven uit na verstrijken ultimatum

3 minuten leestijd

DEN HAAG/ZAGREB (ANP/AFP) - Vertegenwoordigers van het Joegoslavische federale leger en van de Kroatische regering zijn vanochtend in Zagreb onder leiding van het Nederlandse hoofd van de EG-waarnemersmissie, Van Houten, besprekingen begonnen over de gefaseerde uitvoering van het bestand dat vrijdag in Den Haag is gesloten. Dit heeft de woordvoerder van minister Van den Broek van buitenlandse zaken vandaag meegedeeld.

Maandagnacht om 24.00 uur liep het ultimatum af dat de EG-ministers van buitenlandse zaken de afgelopen weekwisseling in Haarzuilens hadden uitgevaardigd. Als de strijd dan niet zou zijn gestaakt zouden sancties van de EG volgen. Omdat na afloop van het ultimatum niet meer op grote schaal gewelddadigheden plaatsvonden is besloten met de strijdende partijen te overleggen over een gelijktijdige opheffing van de blokkades van de kazernes van het federale leger in Kroatië en hergroepering van de Joegoslavische legereenheden onder toezicht van de EG-waarnemers.

Het leger werd bij de besprekingen in Zagreb vertegenwoordigd door generaal Andrija Raseta, plv commandant van het vijfde legerdistrict (Slovenië en het grootste deel van Kroatië, die gisteren met vergeldingsacties tegen Zagreb dreigde na de inneming door Kroatische eenheden van twee kazernes in de omgeving van de Kroatische hoofdstad. Aan de besprekingen namen aan vele leden van de Kroatische regering deel, onder wie minister van defensiem Gojko Susak, zo werd vernomen van een ander lid van de EG-waarnemersmissie Johan Kosters.

Bombardement

Het grootste deel van de Kroatische bevolking bracht de afgelopen nacht door in de schuilkelders. Gistermiddag hadden straaljagers van de federale Joegoslavische luchtmacht Zagreb aangevallen en vier raketten afgevuurd op het Kroatische presidentiële paleis, in het centrum van de stad. De federale premier. Ante Markovic, verklaarde dat het een „wonder" was dat hij, de Kroatische president, Franjo Tudjman, en Stipe Mesic, de voorzitter van het federale presidentschap, de aanval hadden overleefd.

Bij de aanval vielen kennelijk geen slachtoffers. Mesic werd door de televisie gefilmd toen hij bij het paleis vandaan liep. Tudjman legde acht uur na de aanval voor de televisie een verklaring af waarin hij de aanval veroordeelde.

De Duitse regering heeft de aanval bij monde van woordvoerder Dieter Vogel veroordeeld als een „barbaarse daad", die de strijd verder zou doen escaleren. Vogel legde de schuld bij het federale leger, maar vanuit Belgrado heeft het federale ministerie van defensie ontkend opdracht tot de aanval te hebben gegeven.

Markovic vertelde medewerkers in Belgrado dat hij voor een gesprek met Mesic en Tudjman in het presidentiële paleis in Zagreb was, „toen de zaal waar wij ons in bevonden door raketten werd getroffen", zo verklaarde het persbureau Tanjug.

Onafhankelijk

Kroatië en Slovenië zetten intussen hun plannen om zich onafhankelijk te verklaren van Joegoslavië door. De opschorting van de uitroeping van de onafhankelijkheid van Slovenië en Kroatië was op 7 juli overeengekomen tijdens onderhandelingen op het eiland Brioni onder leiding van de EG. De onafhankelijkheidsverklaringen leidden tot de huidige gevechten in Joegoslavië.

De Kroatische president, Franjo Tudjman, verklaarde volgens het persbureau Tanjug dat zijn republiek verlenging van het uitstel van de onafhankelijkheid niet langer kon aanvaarden. „Kroatië is vanaf vandaag onafhankelijk", zei Tudjman.

Slovenië, waarvan de onafhankelijkheidsverklaring op 25 juni leidde tot gewapend optreden van het federale leger, liet eveneens weten niet van plan te zijn deel te blijven uitmaken van Joegoslavië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.