+ Meer informatie

Vleeskuiken levert steeds meer kip op

2 minuten leestijd

HOUTEN (ANP). In twaalf jaar tijd is het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald, met ruim 17 procent toegenomen.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders.

In 2001 werd er per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. In 2013 was dat 1,65 kilo. Oftewel, een stijging van bijna 250 gram per kuiken. Een vleeskuiken is een kip die over het algemeen binnen zes tot zeven weken wordt vetgemest en geslacht.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) stijgt het gewicht, omdat de dieren tegenwoordig iets langer in leven blijven. Consumenten willen geen hele kuikens meer, maar delen van de kip. „Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht.”

Maar in Nederland stijgt de vraag naar bijvoorbeeld filets, zo legt Gertjan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) uit. Kip die in delen verkocht wordt, mag zwaarder worden dan een ‘grillkuiken’. „En dus kweek je meer vlees”, legt hij uit. Het gevolg is dat de fokker zijn vleeskuiken iets langer laat doorgroeien en op een hogere leeftijd slacht. „De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten”, aldus Nepluvi.

Het is volgens de woordvoerder niet zo dat de kippen in een rapper tempo worden vetgemest. ,,Het is niet erg, het is gewoon een vorm van fokkerij”, vult Oplaat aan. Volgens Wakker Dier worden de dieren echter wel steeds sneller klaargestoomd voor de slacht. Een woordvoerder laat weten „absoluut niet gerust te zijn gesteld door de pluimveehouders.”

Wakker Dier wijst ook op cijfers van de Wageningen University, waaruit blijkt dat kippen in 2001 dagelijks 51 gram aankwamen en in 2013 57 gram. Volgens het Voedingscentrum is het doorfokken overigens niet schadelijk voor de consument. „Qua voedingswaarde maakt het niet uit, maar wat betreft dierenwelzijn wel.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.