+ Meer informatie

BESEF VAN WAARDE…

3 minuten leestijd

Kinderen gaan soms met waardevolle voorwerpen om alsof ze waardeloos zijn. ‘Voorzichtig daarmee!’ roep je als ouder dan; ‘zo’n ding is duur hoor!’

In de herfstvakantie bezochten we als gezin het Zeeuwse Bevrijdingsmuseum. Indrukwekkend wat er geleden is om de Zeeuwse wateren en eilanden te bevrijden. Een ‘klein-Normandië’ waarbij alleen al bijna 14.000 geallieerde militairen omkwamen. Ons hele gezin was er echt van onder de indruk. Na afloop van het museumbezoek splitsen onze wegen zich. Vakantie en wind, dat betekent dat vader de gelegenheid aangrijpt om nog even het water op te gaan. Pas op het moment dat ik alweer een tijdje over de golven van de Westerschelde scheer, treft het mij ineens: ‘dit water, daar gebeurde het, wat ik net allemaal gehoord en gezien heb! Hier gingen die amfibievoertuigen, die mijnenvegers, hier moesten jonge soldaten de kale dijk over zien te komen. Hier sneuvelden zij.’ Voor het eerst raak ik tijdens het watersporten mijn gedachten niet kwijt. Een beetje schuldig voel ik me eigenlijk, om hier plezier te hebben met wind en water, daar waar het leven nog niet eens zo lang geleden zo bitter en dodelijk was. Wat is hier een hoge prijs betaald!

DOET WAARDEREN

Tot het tot mij doordringt dat het me ook dankbaar mag maken. De vrijheid om met je gezin vakantie te hebben, of om even van het spel met de elementen te genieten: Duur gekochte vrijheid - maar juist het besef van de waarde, doet ook waarde-ren!

Op het moment dat ik weer aan land stap, realiseer ik me dat hier ook een vergelijking met het geestelijk leven opgaat:

- Wat word er soms niet gemopperd op de kerk, kerkelijke vergaderingen, kerkmensen, enzovoorts. Soms niet geheel uit de lucht gegrepen. Maar als een blik op de Schelde al dankbaar doet beseffen hoe duur deze betaald is, dan een blik op de kerk toch des te meer! Meer dan de Schelde is hier! Nog meer dan mensenlevens was hier de losprijs…. Een volk, betaald met het kostbare bloed van Jezus Christus, Gods Zoon. Door genade verworven en géworven tot Zijn eigen bruid! Zwart doch liefelijk, zoals het Hooglied zingt. Gods oogappel, zoals Mozes eens zong. Is dat niet bijzonder? Hand op de mond dus! Wie zou deze bruid durven te verachten? Hoogachtende liefde, zij het dan ook positief kritisch, is op zijn plaats.

- Wat kan je ook persoonlijk opgeslokt worden door de aardse bezigheden, belangrijke en soms ook heel onbelangrijke. Maar: Is waar je voor leeft, waard dat Christus ervoor stierf? U bent duur gekocht! Dat maakt vrede met God en geestelijke vrijheid tot een groot wonder. Een geschenk om waardig en verantwoordelijk mee om te gaan.

- Misschien klagen we wel eens over gebrek aan toewijding en kerkelijk besef bij een jonge generatie. Maar hebben wij hen geleerd de waarde van genade te beseffen? Kennen we zélf die waarde voor ons persoonlijk leven en voor Christus’ kerk? En geven we dat ook door? Onze kinderen, wij zelf, wij wisten niet van het klein-Normandië dat zich heeft afgespeeld rond de Westerschelde. Nu wel. Het verandert je blik!

Als ik op het strand mijn spullen weer opruim, overheerst een ander gevoel dan de gebruikelijke ontspannenheid na het sporten: Dánkbaarheid! Besef van waarde maakt dankbaar! Gelukkig dat niet alleen óntberen doet waarderen.

WESTSTRATE

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.