+ Meer informatie

Dreiging van cholera in rampgebied Bangladesj

Hartverscheurende toestanden op eilanden

3 minuten leestijd

NEW DELHI/DHAKA (AFP/DPA/RTR) - Cholera is het grootste gevaar dat de overlevenden van de wervelstorm in Bangladesj nu bedreigt, zo verklaarde een Franse arts gisteren. „Bangladesj staat bekend als broeiplaats voor deze ziekte", zo zei Alain Deloche, ere-voorzitter van de medische organisatie "Médecins du Monde".

„Na deze verschrikkelijke gebeurtenissen zijn alle elementen voor cholera aanwezig: water, slechte hygiënische omstandigheden en geen bescherming voor de mensen", zei Deloche in een interview met de Franse radio. Volgens de arts moeten onmiddellijk artsen naar het rampgebied om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Ooggetuigen meldden dat de overlevenden alles doen om zo veel mogelijk lijken te verbranden om het uitbreken van besmettelijke ziekten te voorkomen. Maar vaak wil het hout niet branden omdat het te nat is. Bovendien staan veel eilanden nog onder water. Veel lichamen zullen daardoor mogelijk pas de komende dagen aan de oppervlakte komen.

Op een aantal eilanden speelden zich gisteren dramatische taferelen af. Naakte en hongerige overlevenden strekten vol hoop hun armen naar de hemel toen voor het eerst na de overstromingen helikopters over de eilanden vlogen. Hun roep om drinkwater en voedsel bleef tevergeefs. De helikopters konden niet landen op de nog steeds met water bedekte grond. Schepen van de marine proberen afgelegen eilanden en delen van de kust te bereiken.

Buitenlandse hulp

Inmiddels hebben de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, SaoediArabië, de Europese Gemeenschap en Nederland hulp beloofd. Washington gaf woensdag medicijnen ter waarde van 2 miljoen dollar (4,8 miljoen gulden) en kondigde nog 20 miljoen dollar aan hulp aan. Londen stelt 2,5 miljoen pond (ruim 9 miljoen gulden) beschikbaar. Den Haag trekt 2 miljoen gulden voor noodhulp uit. De Europese Commissie in Brussel kwam met 10 miljoen ecu (23 miljoen gulden) over de brug. De Europese hulp is voornamelijk bestemd voor de aankoop van voedsel. Riaad stuurde gisteren medicijnen, tenten, dekens en voedsel.

Aan de stijging van het dodental lijkt nog geen einde te komen. Het Indiase persbureau UNI meldde gisteravond onder aanhaling van cijfers van de Bengaalse Rode Halve Maanorganisatie dat de ramp aan zeker 150.000 mensen het leven heeft gekost. De Bengaalse minister van staat Luftar Rahman Khan zei gisteren niet verbaasd te zullen zijn als het dodental de 100.000 zou overschrijden. Het officiële dodencijfer staat op bijna 39.000.

Onheilspellend stü

Volgens officiële cijfers zijn op het eiland Mahesjkhali 11.000 mensen omgekomen, in het kustgebied van Chokoria 10.000, 8000 op Kutabdia, 5000 op Sandwip en 3000 mensen verloren het leven op het eiland Hatiya.

Een Indiase journalist zei gisteren dat hij met een helikopter over het eiland Kutubdia was gevlogen. Voor de overstroming leefden daar 80.000 mensen, voornamelijk boeren en vissers. „Op Kutubdia was het onheilspellend stil", aldus de journalist. Duizenden lijken en dode dieren lagen op het eiland. Over de situatie in de omgeving van de stad Cox' Bazar zijn er identieke berichten. Volgens een leider van een reddingsteam van de Rode Halve Maan is daar minstens 60 procent van de bevolking door de zee meegesleurd. In de havenstad Chittagong en nabijgelegen eilandjes zijn volgens minister OH Ahmed 25.000 mensen omgekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.