+ Meer informatie

Actie vrouwendubs tegen nieuwe nabestaandenwet

Gelijke behandeling financieel nadelig voor vrouwen

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De vrouwenbond FNV, de ouderenbond ANOB en diverse vrouwenorganisaties komen volgende week in actie tegen de nieuwe algemene nabestaandenwet. Van maandag tot en met donderdag zullen op diverse plaatsen informatie- en protestbijeenkomsten worden gehouden. Vrijdag zal in Den Haag aan staatssecretaris Ter Veld van sociale zaken een petitie worden aangeboden.

De nieuwe Algemene nabestaandenwet (anw) zou per 1 januari 1992 in de plaats moeten komen voor de Algemene weduwen- en wezenwet (aww) uit 1959. Of de wet op 1 januari in werking zal treden is de vraag. Zoals het er nu naar uitziet, behandelt de Tweede Kamer de wet begin december. Daarna zou de wet nog door de Senaat moeten worden behandeld. De vrouwenorganisaties gaan er evenwel van uit dat de wet op 1 januari in zal gaan. „Op de begroting van Sociale Zaken is al rekening gehouden met een bezuiniging van 50 miljoen gulden op uitgaven voor nabestaanden", aldus Maria ter Veen van de vrouwenbond FNV.

Staatssecretaris Ter Veld heeft de anw voorgesteld om een te groot beroep van nabestaanden op een uitkering te voorkomen. Sinds een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in 1988 kunnen ook weduwnaars een beroep op de aww doen. Dit heeft de overheid al 530 miljoen gulden gekost.

Positie

De vrouwenorganisaties lopen te hoop tegen de wet omdat de positie van weduwen erdoor verslechterd wordt. De gelijke behandeling van man en vrouw leidt tot financiële benadeling van de vrouw. Door de leeftijdsgrens voor het recht op een nabestaandenuitkering van 40 naar 50 jaar te verhogen wordt ervan uitgegaan dat weduwen tussen de 40 en 50 in staat zullen zijn via een eigen baan een inkomen te verwerven. Kan zij dat niet, dan zal ze een beroep op de bijstand moeten doen, waarbij ze dan mogelijk gekort wordt vanwege een pensioen van haar man of eigen vermogen. Zo'n 20 procent van alle vrouwen die weduwe worden, zijn tussen de 40 en 50 jaar en zullen in de toekomst dus geen uitkering krijgen. Ook vrouwen die een klein eigen inkomen hebben, worden naar verhouding onevenredig getroffen, omdat dat inkomen gekort wordt op de anw. Wil een vrouw in de toekomst overhouden aan haar werk, dan moet zij minimaal 40 procent meer dan het minimumloon verdienen.

Van alle vrouwen in Nederland tussen de 15 en 64 jaar kan slechts 30 procent zichzelf financieel bedruipen. Al is dat voor enkele honderdduizenden het minimumloon of 70 procent daarvan. Het aantal werkende vrouwen is sinds 1975 wel gestegen van 32 naar 54 procent, maar 62 procent daarvan werkt in deeltijd. Van de 1,5 miljoen part-time werkende vrouwen verdient 1 miljoen niet genoeg om zichzelf te kunnen bedruipen. Daarnaast houden zich nog 2 miljoen vrouwen alleen bezig met de zorg voor het huishouden. Zij hebben dus geen enkel inkomen en zullen er bij het overlijden van hun man financieel het meest op achteruit gaan.

Voor huidige weduwen en weduwnaars boven de 60 verandert er door de anw niets. Voor alle anderen geldt een overgangsregeling. Nabestaanden met kinderen onder de 18 gaan er per maand 170 gulden netto op achteruit, omdat hun uitkering zakt van 100 naar 90 procent van het minimumloon.

Nieuwe gevallen krijgen een jaar een overlijdensuitkering. Na een jaar krijgen nabestaanden met kinderen onder de 18 een uitkering van maximaal 90 procent van het minimumloon. Zijn er inkomsten, dan wordt die uitkering 50 procent ofte wel 830 gulden per maand. Wie geen kinderen onder de 18 heeft, jonger is dan 50 en niet arbeidsongeschikt is, krijgt na een jaar overlijdensuitkering niets meer. Anderen krijgen 70 procent van het minimumloon. Dit geldt ook voor weduwen die op het moment dat hun jongste kind achttien wordt 45 jaar of ouder zijn. Heeft men een eigen inkomen, dan wordt het 30 procent ofte wel 495 gulden per maand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.