+ Meer informatie

Onrust in computerwereld na overneming

IBM schort dealerschap Infotheek op

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - De overneming van verschillende Infotheek-onderdelen door het automatiseringsbedrijf Install Data, eigendom van HCS-oprichter Jan Kuijten, heeft voor onrust gezorgd op de Nederlandse computermarkt.

Een door IBM erkende verkoper kan rekenen op onder meer technische steun. Bij het „verdwijnen" van het dealerschap worden klanten huiverig om IBM-produkten bij dat verkooppunt te bestellen. Install Data nam afgelopen vrijdag 200 medewerkers en verkooppunten van het failliete Infotheek over. Install Data was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Install Data echter blijft de officiële vertegenwoordiger van IBM. ..Vooralsnog verandert er niets aan de verhouding tussen IBM en Install Data", aldus een zegsman van de Nederlandse vestiging van IBM. Of de twee partijen binnenkort gaan praten, wilde hij niet bevestigen.

Afzethapering

Door het negatieve nieuws over onder meer Infotheek haperde de afzet van IBM. De verkopen hebben onder druk gestaan want, „het nieuws van de afgelopen weken heeft niet positief bijgedragen aan de afzet van de computers", zei een woordvoerder cryptisch.

Ook Compaq, een van de leveranciers van pc's aan Infotheek, bevestigt dat de affaires in de high-techsector „de verkoop negatief beïnvloed hebben". Er bestaat grote onrust in de markt, zo verkondigt Compaq-directeur T. Pannekoek desgevraagd. Hij verwacht dat door het samengaan van Infotheek en Install Data verschillende klanten op zoek gaan naar andere dealers.'Of Compaq de winsten omzetcijfers naar beneden moet bijstellen door het wegvallen van een afzetkanaal, wil Pannekoek niet bevestigen.

Magister Apple Computers in Den Haag, het vroegere onderdeel van het inmiddels failliet verklaarde Infotheek, gaat zelfstandig verder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.