+ Meer informatie

Ierse protestanten willen tegenacties

1 minuut leestijd

BELFAST — Protestantse extremisten in Noord-Ierland hebben vrijdag aangekondigd dat zijn hun acties tegen leden en aanhangers van het rooms-katholieke republikeinse leger (IRA) zullen gaan opvoeren. De spanningen rond de hongerstaking „tot de dood" van de gevangen Ira-leider Robert Sands lijkt daarmee hoger dan ooit op te lopen.

De defensieliga van Ulster (UDA), grootste van de protestantse straatlopers, en vier andere protestantse groeperingen verklaarden dat „de huidige situatie van dermate ernstige aard is dat alle leden van hun organisaties in staat van paraatheid moeten worden gebracht".

De verklaringen die na geheim beraad in het oosten van Belfast werd uitgegeven heeft de vrees doen toenemen dat nieuwe uitbarstingen zullen volgen van sectarisch geweld. De gezondheid van Sands, die vrijdag in de Mazegevangenis de 55ste dag van zijn hongeractie inging, is volgens de bekendmakingen opnieuw verslechterd.

De aangekondigde stappen van de protestanten volgen op enkele laatste bemiddelingspogingen van de aanhangers van Sands om deze er toe te bewegen zijn hongeractie op te geven. Terwijl diens dood naderbij komt lieten welingelichte kringen weten dat nauwelijks nog kans bestaat op het bereiken van een compromis waardoor het uitbreken van geweld op grote schaal kan worden voorkomen.

Zie verder pag. 7: „Spanning N-Ierland stijgt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.