+ Meer informatie

Speciaal onderwijs blijft groeien

1 minuut leestijd

ZOETERMEER - Het speciaal onderwijs blijft groeien. Uit een telling van de onderwijsinspectie blijkt dat er begin dit jaar 2500 leerlingen meer op scholen voor speciaal onderwijs zaten dan vorig jaar.

Volgens het ministerie, dat al jarenlang probeert de groei een halt toe te roepen, komen de cijfers niet als verrassing. „De prognoses zijn steeds uitgegaan van een groei met 3000 leerlingen per jaar". Half januari waren er in totaal 109.000 leerlingen ingeschreven.

In de laatste vijf jaar is het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs met bijna 10 procent gestegen. De groei voltrekt zich voornamelijk bij de scholen voor kinderen met leeren opvoedingsmoeilijkheden (lom) in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Jongens vormen ruim twee derde van het leerlingenbestand. Het aandeel van leerlingen uit culturele minderheden neemt fors toe. Nu is dat 11 procent, tegenover 5 procent in 1984.

Vorig jaar presenteerde staatssecretaris Wallage van onderwijs zijn nota "Weer samen naar school". Daarin geeft hij een aanzet tot nieuwe wetgeving voor het speciaal onderwijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.