+ Meer informatie

Kogge doet het fantastisch

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Zes eeuwen na de glorietijd van het schip is gisteren op het IJsselmeer gebleken dat de middeleeuwse kogge een fantastisch zeilende koopvaarder was. De Kamper replica van het succesvolste handelsschip van de middeleeuwse Nederlander blijkt veel beter te zeilen dan de twaalf bemanningsleden hadden durven hopen. Rondjes en achtjes draaiend, probeerden de zeilers bij de eerste zeilproeven van alles en nog wat uit. "Het middeleeuwse schip vaart boven verwachting", is de laaiend enthousiaste conclusie van Gerald de Weerdt na die eerste zeilproeven gistermiddag op het IJsselmeer.

De kogge was voor de middeleeuwer net zo revolutionair als de computer voor de hedendaagse mens. Het schip maakte voor het eerst uitgebreide internationale handel en scheepvaart op grote schaal mogelijk. Met Kampen, de IJsselstad vlak bij de monding in de Zuiderzee als middelpunt, voeren koggen naar en van de Baltische en Scandinavische staten. Kleinere schepen leverden de vracht vervolgens stroomopwaarts af in Midden-Duitsland. Aan de hand van resten van een wrak uit de dertiende eeuw werd de afgelopen vier jaar in Kampen een zo natuurgetrouw mogelijke replica van de kogge gebouwd. Gisteren hadden de eerste zeilproeven plaats. "Want", aldus De Weerdt, een van de initiatiefnemers, "we weten wel het een en ander van de bouw van dit soort schepen, maar het was absoluut onbekend hoe ze voeren, wat hun zeileigenschappen waren".

Aanvankelijk voorzichtig, maar gaandeweg steeds brutaler, voelden de twaalf zeilers het schip voor het eerst aan de tand. Bij windkracht vier haalde het schip makkelijk een snelheid van 5,5 tot 7 kilometer per uur. (Foto's Axipress)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.