+ Meer informatie

Hypotheekrente

2 minuten leestijd

In de afgelopen week was het erg stil op de rentemarkt. Op de Amsterdamse effectenbeurs bewogen de koersen van pandbrieven en olbligaties zich tussen nauwe grenzen. Ook een nieuwe obligatielening van de Nederlandse Middenstandsbank tegen een rente van 12 procent wijst erop dat er de laatste week, weinig is veranderd.

Een deze week uitgekomen rapport „Onderzoek huisvesting alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens", van het ministerie van Volkshuisvesting, waarin de conclusies zijn neergelegd van een onderzoek naar de woonwensen van kleine gezinnen, blijkt ^dat nieuwbouw, landelijk bezien, voor ongeveer 35 procent uit kleinere woningen moet bestaan. Vbor de verkopers op de woningmarkt zitten er weinig potentiële klanten bij de „starters". Niet minder dan 60 procent van deze groep wil in een kleine woning wonen. Slechts 10 procent wil een huis kopen. Van de overgebleven 40 procent, die een grotere woning wensen, ligt de kooplust, met 18 procent, wat groter.

Naast de „starters" zijn er natuurlijk ook nog de „doorstromers". Hun vraag richt zich vooral op kleine en middelgrote eensgezinshuurwoningen en middelgrote eengezinskoopwoningen. Voor flatwoningen is weinig belangstelling. Het is dus duidelijk dat de bestaande markt het vooral van de „doorstromers" moet hebben. Er is echt nog wel belangstelling, maar gevreesd moet worden dat met name de op een hoog niveau blijvende rente de plannen van de aspirant-kopers naar de toekomst verschuift. Instelling ABN(5jr) ' Amro (5 jr) Eabo Hyp.bank (5 jr) Rabo bank (var) Postgiro/RPS(5jr) Ned.Mid.st.b.(5jr) Nutssp.b. W. Ned. (5 jr) Grensw.kant. (S jr) basis top kosrente hyp. ten 12 12,25 1,5 12 12,5 1,5 11,75 12 1.5 11,25 11,5 1,25 11,4 11,6 1 12 12,25 1,5 11,25 11,25 1,25 11,75 12 1,5

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.