+ Meer informatie

Beroepsonderwijs krijgt 10 miljoen gulden extra

School mag eigen eindtermen vaststellen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Wallage van onderwijs en wetenschappen stelt nog dit jaar tien miljoen gulden extra beschikbaar voor onderwijskundige vernieuwingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

De bewindsman deelde dat gisteren mee in de Tweede Kamer tijdens het debat over de sectorvorming en vernieuwing in het mbo. Waar het geld vandaan zal komen, weet de staatssecretaris nog niet. Het moet wel binnen de begroting van de sector voortgezet onderwijs gevonden worden. Wallage waarschuwde de Kamer voorhand voor dat zijn wijzigingsvoorstel „pijnlijk" zal zijn.

Oorspronkelijk was de bedoeling 'dat met de hele operatie een bezuiniging bereikt zou worden van 150 miljoen gulden, maar dat bedrag wordt niet gehaald. De politiek geeft voorrang aan een goede uitvoering van de vernieuwing. Het is de bedoeling dat het onderwijs op de mbo-scholen, die na 1 augustus 1991 "colleges" zullen heten, beter zal aansluiten op de arbeidsmarkt.

Deze operatie gaat gepaard met een grote fusiegolf. Van de 400 scholen voor mbo die er nu zijn, blijven er 134 over. Aan elk college studeren dan gemiddeld 2500 studenten.

Er wordt echter een nieuw artikel toegevoegd. In het eerste lid daarvan wordt bepaald dat het bevoegd gezag van de school de onderwijs- en vormingsdoelen vaststelt, „daarvan maken de eindtermen onderdeel uit". Vervolgens wordt scholen de mogelijkheid geboden om eigen eindtermen vast te stellen als men om principiële redenen niet met de eindtermen van de overheid akkoord kan gaan. Die moeten dan wel getoetst worden door de onderwijsinspectie.

De laatste bepaling is een idee afkomstig van de SGP'er Van der Vlies. Hij had daarover al in een eerder stadium een wijzigingsvoorstel ingediend. CDA en PvdA erkenden dat zij door dit amendement op het spoor zijn gezet. Staatssecretaris Wallage had de Kamer dringend opgeroepen om over de eindtermen tot brede overeenstemming te komen. Wellicht dat het CDA/PvdA-amendement bij de stemming kamerbreed ondersteund wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.