+ Meer informatie

Werkdruk politie in A'dam veel te lioog

Polak wil gesprek met Wiegel

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De werkdruk van het Amsterdamse politiekorps als geheel en van de politieman als individu is gestegen tot aan en zelfs over de grenzen van het mentaal en fysiek aanvaardbare. De poUtieman voelt zich gefrustreerd en in de steek gelaten.

Dit staat in een rapport van de commissie „Werkdruk Amsterdamse Politie", dat tot stand is gekomen na overleg tussen de burgemeester, de dienstcommissie en de medezeggenschapscommissie van de gemeentepolitie van Amsterdam.

De opstellers van het rapport zijn van mening dat allerlei factoren, zoals het regelmatig in verlengd dienstverband werken wegens te verwachten ordeverstoringen, het intrekken van vrije dagen en invoering van verlotstops, de politie als apparaat en als individu aan de grenzen van 'het aanvaardbare brengen. Daarbij komen dan grote spanningen door zaken als de agressieve houding van het publiek, een niet altijd even doorzichtig overheidsbeleid en het idee „waar doen we het voor" en „we dweilen met de kraan open".

Verder noemen zij het beleid rond de zogenaamde café-achtige ruimtes voor drugsverslaafden. De bondsleden zijn van mening dat daarbij de wet voor één bepaalde groep buiten werking wordt gesteld, terwijl van de politie verwacht wordt dat zij de randverschijnselen, die daar direct mee samenhangen, opvangt. Ook het aankopen van gekraakte panden is hen een doorn in het oog, omdat dat meestal pas gebeurde nadat gewelddadigheden hadden plaatsgevonden. „Dit is ten koste gegaan van honderden min of meer ernstig gewonden binnen de eigen gelederen", zo zeggen de vakbondsleden.

Als conclusie stelt de commissie „Werkdruk Amsterdamse Politie" dat een drastische verhoging van de korpssterkte noodzakelijk is om alle taken goed te kunnen vervullen. Verder blijft een voortdurende aandacht voor de interne organisatie en de effectiviteit daarvan noodzakelijk. De commissie acht het redelijk een materiële vergoeding te realiseren voor het Amsterdamse korps ter compensatie van de zware werkomstandigheden.

Gesprek

In een reactie op het rapport heeft burgemeester Polak van Amsterdam gezegd, dat in overleg met de minister van Binnenlandse Zaken gezocht moet worden naar middelen en instrumenten om de druk op de hoofdstedelijke politie tot meer normale proporties terug te brengen. Hij zal vragen om een bespreking waaraan hijzelf, de minister, de korpsleiding en vertegenwoordigers van het personeel zullen deelnemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.