+ Meer informatie

Massale desertie in Afghanistan

1 minuut leestijd

NIEUW DELHI — Onlangs zijn bij Kandahar, de op een na grootste Afghaanse stad, ruim 1.000 officieren en manschappen van de Afghaanse 7e infanteriedivisie met hun wapens overgelopen naar de mohammedaanse vrijheidsstrijders, zo is donderdag door een zegsman uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel bekend gemaakt.

De divisie was naar Kandahar gezonden in het kader van een nieuw offensief tegen de mohammedaanse vrijheidsstrijders, die de stad van 200.000 inwoners sinds enkele maanden praktisch in handen hebben. De massale desertie beroofde de divisie, die ooit werd beschouwd als een van de keurkorpsen van het Afghaanse leger, van bijna de helft van zijn manschappen.

Van het bericht kon van onafhankelijke zijde niet onmiddellijk een bevestiging worden verkregen. Westerse diplomatieke zegslieden identificeerden de 7e infanteriedivisie als een van de vier Afghaanse eenheden die twee weken geleden vanuit Kaboel naar „hete punten aan het front" werden gezonden.

Sinds drie maanden woeden rond en in de stad, die ongeveer 500 kilometer ten zuid-westen van Kaboel gelegen is, hevige gevechten. De desertie werd een grote morele overwinning voor de vrijheidsstrijders, die dagelijks onder zware beschietingen leven, genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.