+ Meer informatie

Poolse leiding in Warschau bijeen

Over democratiseringsvraagstuk

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse leiders zullen zich op het tiende plenum van het centraal comité van de verenigde Poolse arbeiderspartij, dat vandaag in Warschau begint, geplaatst zien voor het moeilijke vraagstuk tegemoet te komen aan de wens tot democratisering van de basis van de partij zonder zich het ongenoegen van Moskou op de hals te halen.

Tal van militanten aan de basis achten het voor de toekomst van de partij en van het land van belang dat dit plenum de grote lijnen opstelt van het politieke, sociale en economische program dat aan het negende buitengewone, partijcongres zal worden voorgelegd. Het centraal comité zal de precieze datum vaststellen van dit congres dat voor 20 juli zou worden gehouden, en zal zich bezighouden met wijzigingen binnen het politburo.

Grote schoonmaak

De basis verwijt de leiding „immobiliteit" en niet in te gaan op de werkelijke aspiraties van de militanten. Deze verwachten van het centraal comité concrete maatregelen teneinde het proces van „socialistische vernieuwing", de sociale dialoog en de democratisering binnen de partij te bespoedigen. Zij eisen bovendien een „grote schoonmaak" binnen de leidende organen en tal van stenunen verhieven zich op de bijeenkornst op 16 april in Torum om het vertrek te eisen van mensen van de harde lijn in het politburo, zoals Stefan Olszovski en Tadeusz Grabski.

Toch zien de leiders zich geplaatst tegenover een betrekkelijk .ontspannen situatie. Nooit leek de dialoog met de onafhankelijke vakbond Solidariteit zo goed te functioneren als op dit ogenblik en men vordert, met kleine maar zekere passen, de wettelijke registratie van de zelfstandige boeren, PlattelandSolidariteit, waarover op 17 april in Bydgoszcz een akkoord werd bereikt.

Maar het belangrijkste punt op dit ogenblik blijft de partij en de manoeuvreer-ruimte is gering. Het Kremlin aarzelde niet afgelopen donderdag onverwachts zijn ideoloog, Mikhail Soeslov,_te sturen die kwam herinneren aan de niet te overschrijden grenzen van de leninistisch-marxistische orthodoxie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.