+ Meer informatie

Keuringsartsen zijn blij met aandacht voor plan

„Uitkeringen niet meer voor het leven"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Uit de kring van de Iceurings- en bedrijfsartsen is „verheugd" gereageerd op de opmerkingen van F. Leijnse, vicefractievoorzitter van de PvdA, over de mogelijkheid van een regelmatige herkeuring van wao'ers. Dat idee stond immers eind vorig jaar centraal in een plan dat door de vereniging voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde en de vereniging van verzekeringsgeneeskundigen werd uitgebracht om het aantal mensen in de wao te beperken.

„Toen was dat echter nauwelijks nieuws", aldus Van Til, voorzitter van de vereniging voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, nu. Hij en zijn collega van de vereniging van verzekeringsgeneeskundigen menen dat hun voorstel op korte termijn meer uitkeringsgeld kan besparen dan de verlaging van de wao-uitkeringen voor nieuwe gevallen en de bevriezing van lopende wao-uitkeringen voor ipensen die op 1 juli 1992 jonger dan vijftig jaar zijn.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen worden in hun plan niet langer voor het leven toegekend maar voor een periode van twee of drie jaar. Daarna moet de tijdelijk afgekeurde werknemer zich zelf aanmelden voor een herkeuring. Op grond daarvan kan op medische gronden worden nagegaan of de medische toestand werkhervatting nog steeds uitsluit.

Zijn collega J. Duijzers (verzekeringsgeneeskundige) gaat iets minder ver met een automatische beperking in de looptijd van de uitkering. Hij vindt dat keuringsuitspraken niet langer voor het leven gelden maar na twee tot drie jaar worden gevolgd door herkeuring. Voor die eerste paar jaar van de afkeuring worden met de wao'ers afspraken gemaakt over revalidatie en scholing om aanwerk binnen handbereik te gepast brengen.

Nadrukkelijk

Indien bij de herkeuring blijkt dat de wao'ers onvoldoende inspanning heeft gestoken in revalidatie en scholing kan dat consequenties hebben voor de uitkering, heeft hij voorgesteld. Alhoewel er officieel niets op papier is gezet, weten beide voorzitters uit informele contacten dat daarnaar op het ministerie van sociale zaken nadrukkelijk wordt gekeken.

Beide voorzitters vinden het door het PvdA-congres gevraagde alternatief voor het ontzien van „onomkeerbare gevallen" in de wao niet werkbaar. Van Til meent dat het voorbeeld van de dwarslaesie deze groep mensen in feite discrimineert. Met een dwarslaesie kan je vanuit een rolstoel werken en dat gebeurt ook, signaleert hij,

In feite kun je op dit moment van slechts één groep werknemers zeggen dat zij onomkeerbaar arbeidsongeschikt zijn, en wel van de 3 tot 4 procent van de bevolking die wordt beoordeeld als zwaar psychiatrische patiënten, meent Van Til. Een wao-uitkering die wordt toegekend voor het leven (tot aan het 65e jaar) maakt en houdt wao'ers juist ziek, zo leidt hij uit recent onderzoek af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.