+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Ds. A.M. Lindeboom, Moeten kinderen worden gedoopt? Rechtmatigheid en betekenis van de kinderdoop, met 70 Stellingen over de doop met de Heilige Geest, vierde, herziene druk, uitg. Kok, Kampen 1978. 114 blz. f. 13,90.

Volgens het woord vooraf ontstond dit geschrift als een antwoord op de vraag, of het wel in orde was, dat de Gereformeerde Kerken de kinderdoop leerden. Het heeft een populaire vorm, is heel goed leesbaar en berust op Studie. De zaak gaat de auteur zeer ter harte.

Van de Stellingen over de doop met de Heilige Geest zijn er twee heel belangrijk, nl. 6 en 17. In de zesde Stelling wordt terecht gezegd, dat de leer van de doop met de Heilige Geest, zoals die in deze tijd door velen wordt voorgestaan, tot gevolg heeft dat de gemeente wordt opgesplitst in twee delen. Dat is in strijd met het Nieuwe Testament. De andere Stelling luidt: „De doop in de kerk is de doop met de Heilige Geest (1 Kor. 12 : 13)”. De uitwerking hiervan is van die aard, dat ik er bezwaar tegen moet maken. Maar dat kan beter in een afzonderlijk artikel gebeuren dan in een recensie.

Er wordt in dit boek te weinig gedacht vanuit de belofte van God waarop het geloof zich rieht, en te veel vanuit de vervulling van de belofte die verondersteld zou moeten worden, wanneer de kinderen van de gemeente gedoopt worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.