+ Meer informatie

Gehandicapte student 'gepakt' door O V-kaart

1 minuut leestijd

UTRECHT Volgens de Gehandicaptenraad dreigen studenten die door hun handicap geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer „gepakt te worden" als de OV-jaarkaart voor studenten (per 1 januari) een feit wordt.

Als minister Ritzen (Onderwijs) er geen stokje voor steekt, dan moeten de studenten in kwestie straks net als niet-gehandicapten 60 gulden van hun basisbeurs inleveren. En dat terwijl ze door hun handicap onmogelijk van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken.

De Gehandicaptenraad heeft Ritzen per brief gevraagd maatregelen te treffen om te voorkomen dat de studenten worden gedupeerd. Er moet snel duidelijkheid komen, zegt de raad. Zolang die duidelijkheid er nog niet is, adviseert de Gehandicaptenraad de studenten om op het OV-formulier in te vullen dat ze door hun handicap geen gebruik van de studentenkaart kunnen maken.

Ritzen zou de problemen kunnen oplossen door de gehandicapte studenten niet op hun basisbeurs te korten. Bovendien zou hij volgens de Gehandicaptenraad de zaak kunnen verrekenen met zijn collega van sociale zaken. Studenten die wegens hun handicap zijn aangewezen op alternatief -en dus duurder- vervoer (bij voorbeeld een aangepaste auto) krijgen de meerkosten momenteel vergoed via de aaw (Algemene arbeidsongeschiktheidswet). De kosten voor een trein- of een buskaartje worden op die aaw-vergoeding in mindering gebracht. Ritzen zou die kosten voor zijn rekening kunnen nemen, zo suggereert de Gehandicaptenraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.