+ Meer informatie

Oplichter "Zairean Connection" gepakt

Geld van bankrekeningen afgeroomd

2 minuten leestijd

GORINCHEM — In een spreekkamer van de Amrobank in Gorinchem heeft de politie vorige week de 31-jarige Membele M. aangehouden op verdenking van oplichting. De man behoort tot een internationale Zaïrese oplichtingsbende, bij politie en Justitie bekend als de "Zairean Connection".

Deze organisatie maakte de afgelopen jaren tientallen miljoenen guldens buit door bankrekeningen te plunderen van in Zaïre verblijvende Europeanen. In het postkantoor in de 2Saïrese hoofdstad Kinshasa onderscheppen de oplichters de briefwisseling tussen Europese banken en hun rekeninghouders in Zaïre. Op deze manier krijgen ze de beschikking over persoonlijjke gegevens, bankinformatie en een voorbeeld van een handtekening van hun slachtoffers.

Gebruik makend van valse betalingsopdrachten boekt de organisatie geld over naar bankrekeningen in West-Europa, die door stromannen met vervalste identiteitspapieren worden geopend. Zij halen uiteindelijk het geld van de rekening. De politie meent met de aanhouding van M. zo'n stroman in handen te hebben.

Vingerafdrukken

Onderzoek van de vingerafdrukken van M. door de Centrale Recherche Infomatiedienst (CRI) bracht aan het licht dat hij in 1987 politiek asiel heeft aangevraagd in Nederland en in april van dit jaar in Wageningen is opgepakt bij een poging 17.000 gulden op te nemen van een onder valse naam geopende bankrekening. Hij is toen het land uit gezet.

Begin deze maand zijn in Gorinchem zowel bij de Amro als bij de ABN betaalrekeningen geopend op naam van Albert France. Deze valse identiteit stond ingevuld op een authentiek Zaïrees paspoort. Op de Amrorekening werd begin vorige week 116.000 gulden bijgeschreven door een overboeking van de National Westminster Bank in Londen. Het geld was afkomstig van de rekening van een 75-jarige in Zaïre verblijvende Engelse vrouw. Het bankpersoneel vertrouwde de storting niet en waarschuwde de politie. M. kon woensdag worden aangehouden nadat hij een formulier had ondertekend om het geld op te nemen.

Ongeveer tegelijkertijd is op grond van een vervalste betalingsopdracht van de rekening van een Belgische onderneming door een bank in Brussel 36.000 gulden overgeboekt naar de Zaïrese rekening bij de ABN in Gorinchem. Na de arrestatie van M. is de ABN gisteren gebeld door 'Albert France', die een afspraak wilde maken om het geld op te nemen. Dat zou vanmiddag om één uur gebeuren. De Gorinchemse politie had vanmorgen de nodige maatregelen getroffen om binnen de bank tot arrestatie van de oplichter over te gaan.

M. is inmiddels voorgeleid aan de officier van Justitie in Dordrecht. Hij zal niet worden uitgezet, maar worden vervolgd wegens een poging tot oplichting en flessetrekkerij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.