+ Meer informatie

Nixon wil Gerald Ford als opvolger van Agnew

"Ik hen uiterst dankbaar en ontzettend nederig"

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Nixon heeft Gerald R. Ford, republikeins fractieleider in het huis van afgevaardigden, aangewezen voor het vice-presidentschap als opvolger van Spiro Agnew.

Als de Senaat en het Huis van Algevaardigden de benoeming van Ford goedkeuren zal hij de 40ste vice-president der Verenigde Staten worden. President Nixon maakte de benoeming van Ford vannacht bekend in een door de televisie uitgezonden toespraak in het Witte Huis tot de leden van zijn regering, de rechters van het Opperste Gerechtshof, hoge regeringsfunctionarissen en buitenlandse diplomaten. In zijn toespraak zei Nixon, nadat hij de naam van de nieuwe vice-president had genoemd, dat de leiding van de Verenigde Staten in goede handen zou zijn als Gerald Ford tot het presidentschap zou worden geroepen. Na een hartelijk applaus van de aanwezigen zei Ford: „Ik ben uiterst dankbaar en ontzettend nederig".
Nixon, die donderdag in zijn presidentiële buitenverblijf in Camp David uitmaakte, wie de woensdag in verband met belastingfraude afgetreden Spiro Agnew zou opvolgen, zei in een korte toespraak: „Dit is de tijd voor een nieuw begin in Amerika". Hij deed een beroep op het Amerikaanse volk en het Congres de ruzies van het verleden terzijde te schuiven. Agnew was niet aanwezig toen Nixon de naam van de nieuwe vice-president bekend maakte.
Ford heeft Nixon altijd gesteund bij diens binnen- en buitenlandse politiek. In het Huis van Afgevaardigden, waarvan hij al bijna een kwart eeuw lid is, staat hij vooral bekend als deskundige op het gebied van de militaire uitgaven. In Washington neemt men aan, dat het Huis en de Senaat de benoeming van Ford op korte termijn zullen goedkeuren. Gerald Ford is in 1913 geboren in Omaha in de staat Nebraska, waar zijn vader verffabrikant was. Na de scheiding van zijn ouders verhuisde hij met zijn moeder naar Grand Rapids (Michigan), waar hij de middelbare school bezocht. In 1941 studeerde hij af aan de juridische faculteit van de Yale universiteit. Lang heeft hij niet als advocaat kunnen werken, want al spoedig werd hij opgeroepen om dienst te nemen bij de marine. In de volgende oorlogsjaren vocht hij onder meer in de Stille Zuidzee. Hij verliet de marine als korvetten-kapitein. In 1948 werd hij voor de eerste maal gekozen als lid van het Huis van Afgevaardigden. Zeventien jaar later werd hij fractieleider van de republikeinen in het Huis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.