+ Meer informatie

Eerder praten over minder TNF-wapens

Min. De Geus op Navo-top:

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Minister De Geus van Defensie heeft „en marge" van de vergadering van de Navo defense planning group dinsdag en woensdag in Brussel er bij zijn Amerikaanse collega Weinberger op aangedrongen de onderhandelingen tussen de VS en de Sovvjet-Unie over vermindering van het aantal middellange-afstandsraketten (TNF-wapens) in Europa te vervroegen.

Vorige week werd in Rome tijdens een bijeenkomst van de minister van Buitenlandse zaken van de Navo gezegd dat deze onderhandelingen in Salt-kader waarschijnlijk begin december zullen beginnen.

Minister De Geus heeft in Brussel Weinberger gewezen op de beslissing die Nederland in december moet nemen over het al dan niet plaatsen van deze wapens. Dan moet er althans iets bekend zijn over de richting die deze onderhandelingen uitgaan. De Geus stelde voor sneller dan men aanvankelijk van plan was, na het gesprek in september tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties tussen de Rusische minister van Buitenlandse zaken Gromyko en zijn Amerikaanse collega Haig, met deze onderhandelingen te beginnen.

Goede gedachte
Weinberger vond dit een goede gedachte en zal er aan werken, aldus De Geus, die opmerkte dat zijn Amerikaanse collega een man met invloed is. Hij heeft goede hoop dat de onderhandelingen in oktober of november kunnen beginnen. Dan zijn ook de resultaten van de zogenaamde shiftstudies door de High Level Group over de verschuiving in het kernarsenaal van Europa bekend. „We kunnen dan met meer inzicht een beslissing nemen", aldus de minister van Defensie.

Hij tekende daarbij aan dat hij het belang dat in Nederland wordt gehecht aan de beslissing in december een ernstige simplificatie vindt. „Het gaat tenslotte niet om wat Nederland doet of wat België doet. Het gaat om de vermindering van het aantal middellange-afstandswapens in Europa en hoe we dat bereiken". Hij achtte in december vele variaties mogelijk. Gevraagd of hij uitstel één van die variaties vond verklaarde De Geus dit voorbarig te vinden. „Het besluitvormingsproces loopt en de beslissing zal ergens tussen ja en nee liggen".

Zie verder pag. 5: „Weinberger tevreden overgehouden top".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.