+ Meer informatie

Tussenbalans goed voor tegenvallers van Heerma

Tekort gedekt door extra huurverhoging

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Heerma van volkshuisvesting lieeft met de resultaten van de tussenbalans niet alleen het kabinet uit de financiële problemen geholpen, hij heeft ook twee dreigende tegenvallers op zijn eigen begroting weggewerkt. Dat betreft de huurhuizen die gebouwd zijn na 1975 en de subsidies op aanpassing van woningen voor gehandicapten.

Dat blijkt uit een brief die de bewindsman gistermiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin zet de bewindsman de bijdrage van Volkshuisvesting aan de tussenbalans uiteen. Bij de 800.000 huizen die na 1975 gebouwd zijn, is een tegenvaller in de uitgaven voorzien van een kleine 460 miljoen. Voor volgend jaar wordt dat bedrag geschat op 320 miljoen.

Om deze tekorten te dekken wordt deels de geplande extra huurverhoging van 2,5 procent gebruikt. Verder stopt Heerma met alle subsidieregelingen voor niet-ingrijpende verbeteringen aan woningen. Alleen de regeling voor particuliere huurwoningen terzake blijft bestaan. Die kost jaarlijks 150 miljoen gulden.

Steeds meer gehandicapten blijken een beroep te doen op de subsidieregeling om hun huis aan te passen. Dat kost dit jaar zo'n 50 miljoen extra. Volgend jaar is hiervoor zelfs 74 miljoen extra nodig, zo is de verwachting.

Geen extra geld

De subsidie voor woningaanpassing voor gehandicapten wordt dan oolé aangepast. De kleine aanpassingen (minder dan 2000 gulden) die niet geschieden op medisch advies, worden niet meer gesubsidieerd. Daardoor blijft de mogelijkheid om grotere aanpassingen te subsidiëren gehandhaafd.

Ondanks de huurverhoging trekt Heerma geen extra geld uit voor de huursubsidie. De lagere inkomens kunnen blijvend rekenen op een lagere huurverhoging, namelijk 4,5 in plaats van 5,5 procent. Dat kost extra geld. Hoe Heerma dat precies wil oplossen is nog niet bekend. De bewindsman overweegt om de inkomensgrens voor huursubsidie te verlagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.