+ Meer informatie

Registratie lege huizen Zoetermeer

Nieuwe Woonruimteverordening

2 minuten leestijd

ZOETERMEER — Huiseigenaars moeten hun huur- en koopwoninr gen die leeg komen voortaan melden bij de gemeente. Wil men voor een woonvergunning in aanmerking komen dan zal men ingeschreven moeten staan bij de gemeente.

Dit zijn een paar nieuwe verordeningen die men in Zoetermeer in de nieuwe Woonruimteverordening heeft opgenomen en die onlangs in de commissie van advies en bijstand voor maatschappelijk welzijn en volksgezondheid behandeld zijn. Op deze manier hoopt men een, beter inzicht te krijgen in het beschikbare woningbestand en een doelmatiger beleid te kunnen voeren.

De meldingsplicht voor huurwoningen beneden de huurprijsgrens (wordt nu waarschijnlijk 930 gulden) bestond al. Dat voortaan koopwoningen hier ook onder vallen is nieuw. Het gaat dan wel om woningen beneden de koopprijsgrens van 211.000 gulden. Voor Premie A-woningen geldt dit niet. Om voor deze huizen een vergunning te krijgen zal men wel ingeschreven moeten staan.

Registratie
De centrale reeistratie van alle woningzoekenden wordt nu verplicht gesteld. Dit is geen garantie dat men een woning krijgt toegewezen. De gemeente wil namelijk tevens een urgentielijst invoeren voor de huurwoningen. Op deze-lijst zal men een hoog aantal punten moeten scoren om in aanmerking te komen. Gelet zal worden op zaken als: wachttijd van de aanvrager, afstand woon- werkverkeer enz. '^

Naast deze urgentielijst kijkt men ook naar de woonlasten die men heeft. Nieuw is ook dat men voortaan minstens één jaar ingeschreven zal moeten staan in de agglpmeratie (lees: regio Den Haag), om een woonvergunning te berhachtigen.

Om bovenstaande goed te kunnen uitvoeren is de gemeente in overleg gegaan met de woningbouwverenigingen. Men wil proberen voor de helft van de beschikbaar komende woningen kandidaten voor te dragen. De woningbouwcorporaties behoeven in dat geval dan de andere helft van de vrijkomende huizen niet te melden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.