+ Meer informatie

Oostduitse leider vrij gematigd over Polen

Tiende partijcongres zaterdag geopend

2 minuten leestijd

OOST-BERLIJN — De Oostduitse partijleider, Erich Honecker, heeft zich zaterdag gematigd opgesteld inzake Polen, maar geen aanwijzing gegeven of de DDR nog steeds gelooft dat de Poolse leiders in staat zijn de crisis zelf op te lossen.

Honecker verklaarde bij de opening van het tiende congres van de Oostduitse communistische partij, dat de Poolse autoriteiten „strijden met voortdurende ernstige problemen", maar vermeed iedere beoordeling van de situatie.,,Onze partij heeft van het begin haar broederlijke solidariteit betuigd met de Poolse communisten en met alle Poolse patriotten die het socialisme in hun land proberen te verdedigen en te versterken", aldus Honecker.

De houding van de Oostduitse partijleider heeft vooral te maken met het feit dat de Poolse leiders in december op de Warschaupact-top in Moskou beloofden dat Polen, zoals Honecker het uitdrukte, „ondanks alle intriges van contrarevolutionaire krachten, socialistisch was, is en zal blijven". Honeckers commentaar op de situatie in Polen was even gematigd van toon als dat van de Russische president Brezjnjev vorige tijdens het partijcongres in Tsjechoslowakije.

Waarschuwing Soeslov

Michail Soeslov, lid van het Russische Politburo en secretaris van het centraal comité van de Russische communistische partij, heeft zondag in Oost-Berlijn de nadruk gelegd op de licht van de Oostbloklanden „zich ezig te houden met de veiligheid van de socialistische gemeenschap, haar onverbrekelijke eenheid, de onschendbaarheid van haar grenzen en het bewaren van de vrede tussen de volkeren". Zich richtend tot het congres van de communistische partij van de DDR zei Soeslov, die beschouwd wordt als de partij-ideoloog, dat „de situatie op het continent verslechtert door pogingen van reactionaire zijde onze gemeenschap te verstoren, de bases van het socialisme te ondermijnen door inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van de socialistische landfen, door subversieve activiteit en ideologische provocaties, en door psychologische oorlogsvoering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.