+ Meer informatie

Alblasserdam heeft geen vertrouwen in raadslid

Raad veroordeelt overstap van PvdA naar PSA

2 minuten leestijd

Een meerderheid van de Alblasserdamse gemeenteraad heeft geen vertrouwen meer in raadslid mevrouw J. den Boer-Zijdeveld. Zij stapte onlangs uit de PvdA-fractie en sloot zich aan bij de fractie van de PSA.

De gemeenteraad nam gisteren na een intensieve discussie een motie aan waardoor alle functies die Den Boer namens de raad vervult, worden ingetrokken.

De fracties van SGP, VVD, CDA en PvdA eisten van mevrouw Den Boer dat zij in het openbaar een verklaring voor haar handelen zou geven. Toen zij vervolgens haar nieuwe fractievoorzitter, C. van Leeuwen, dit werk liet opknappen, weigerden de fracties haar nog langer hun vertrouwen te geven.

SGP'er W. Luijk, die ook namens het CDA het woord voerde, hield Den Boer voor dat zij op basis van het verkiezingsprogram van de PvdA in de raad was gekomen. Hij herinnerde het nieuwe PSA-raadslid aan de handtekening die zij onder een document heeft gezet, waarin zij verklaart haar raadszetel beschikbaar te stellen indien zij de PvdA tussentijds zou verlaten.

Volgens Luijk heeft de zaak zowel een formele als morele kant. De letter van de wet geeft ruimte voor zo'n transfer, ,,maar moreel kunt u dit ten opzichte van de PvdA-kiezers niet verkopen", aldus de SGP'er. De fracties van CDA en SGP vonden dat mevrouw Den Boer veel heeft uit te leggen.

PSA-fractievoorzitter Van Leeuwen meende dat de verrechtsing van de PvdA collega Den Boer heeft doen besluiten naar zijn fractie over te gaan. Van Leeuwen maakte van de gelegenheid gebruik om PvdA'er Wiertsema aan te pakken. Volgens Van Leeuwen is de PvdA-fractie slechts uit op ,,macht". CDA'er De Jong verbaasde zich erover dat Den Boer zich zo makkelijk kon aansluiten bij de PSA. Vooral het grove taalgebruik van de PSA'ers zou volgens De Jong niet passen bij mevrouw Den Boer.

Spreekbuis

PvdA'er Wiertsema constateerde dat Den Boer achter de rug van de PSA-fractie was weggekropen. Hij voorspelde dat zijn oud-partijgenote straks de spreekbuis van Van Leeuwen wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.