+ Meer informatie

Buurt Apeldoorn tegen uitbreiding Apenheul

Bewoners vrezen meer parkeeroverlast

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet volgende vreek bepalen of de Apenheul in Apeldoorn de mogelijkheid krijgt verder uit te breiden. De vergunning van de gemeente die dat mogelijk maakt, wordt fel bestreden door de wijkvereniging van de aan het park grenzende wijk Berg en Bos. De bewoners zeggen al jarenlang ernstige overlast van het park te ondervinden.

De hinderwetvergunning geeft Apenheul in principe het recht om van het huidige aantal van ruim 300 apen uit te breiden naar maximaal 576. Op dit moment heeft het apennatuurpark aan de J. C. Wilslaan toestemming voor het houden van 180 apen, zodat een groot deel van de apenbevolking er in feite illegaal zit.

De omwonenden bestrijden de vergunning, omdat ze ervan overtuigd zijn dat met de groei van het aantal apen het bezoekersaantal en de overlast navenant zullen toenemen. Dit wordt bestreden door de directie van hei park. Het aantal apen is de afgelopen jaren flink gegroeid, terwijl het bezoekersaantal gestabiliseerd is op circa 500.000 per jaar.

Adjunct-directeur ir. J. van Linge stelde daarnaast met nadruk dat Apenheul niet van plan is zonder meer uit te breiden tot het maximaal toegestane aantal dieren. „We willen alleen de mogelijkheid om uit te breiden. Ons streven is complete sociale eenheden van diverse soorten apen te maken", aldus Van Linge. „Zo hebben we nu een groep van 19 gorilla's, die volgens ons in principe kan uitgroeien tot een groep van 28". Van Linge verwees ook naar het toekomstplan van de Apenheul, waarin geen gebiedsuitbreiding wordt geclaimd.

Overlast

De omwonenden zeggen al twaalf jaar bezig te zijn de gemeente ervan te overtuigen dat bezoekers van het park de parkeerregels ongestoord aan hun laars kunnen lappen, omdat er niet tegen opgetreden wordt. „Als we bellen dat er massaal geparkeerd wordt bij een parkeerverbod, dan heeft de politie geen mensen", aldus een boze woordvoerder A. van den Bos van de wijkvereniging. „Met deze uitbreiding zal de parkeerdruk, die al onaanvaardbaar hoog is, zeker toenemen. Het loopt de spuigaten uit met de overlast". De wijkbewoners eisen dat de gemeente Apenheul dwingt het aantal parkeerplaatsen te vergroten, alvorens een uitbreidingsvergunning wordt verleend. De uitspraak is op 16 augustus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.