+ Meer informatie

CDA Delft buitenspel na ommezwaai D66

Informateur doet voorstel voor college

2 minuten leestijd

DELFT — De komende vier jaar zal Delft worden geleid door een college waarin PvdA, D66, WD en Groen Links zitting hebben. Informateur H. J.Th. M. de Maat-Kooien rondde gisteren haar werkzaamheden af. Haar voorstel werd met 23 tegen 16 stemmen door de nieuw gekozen raad aangenomen.

Hiermee is het CDA, de tweede partij van Delft, definitief uit de boot gevallen. Ook Stadsbelangen, bij de laatste verkiezingen gegroeid van twee naar vijf zetels, bleef met lege handen achter. Volgens Chr. A. Mensinga van SGP/GPV/RPF hebben persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het uiteindelijke voorstel.

Het rapport van mevrouw De Maat (oud-wethouder voor D66) kwam precies een week nadat haar door de Delftse politiek gevraagd werd als informateur op te treden. Uit het rapport staat dat de verhouding tussen PvdA en CDA behoorlijk bekoeld is. Beide partijen hebben de laatste acht jaar gezamenlijk in het college gezeten. Een van de bevindingen die de informateur echter op papier zette, sprak van „diepe sporen die nagelaten werden in de relatie tussen de collegepartijen" veroorzaakt door diverse genomen besluiten in de afgelopen raadsperiode. Met name werden daarbij de kwesties Oudelaan, parkeergarage en stadstheater genoemd. Onbetrouwbaar

Hieruit concludeerde zij dat een college waarin PvdA èn CDA zouden zitting nemen, -vrijwel- tot de onmogelijkheden behoorde;. VervolgéBÉ vond zij PvdA, D66, VVD en Groen Links bereid om mét elkaar een college te vormen. Opmerkelijk daarbij is de rol van D66: in de afgelopen weken heeft deze partij diverse malen duidelijk blijk gegeven van haar voorkeur om met het CDA in zee te gaan. D66-onderhandelaar en -lijsttrekker A. J. van der Hout zei dat zijn partij „zich ten volle bewust is als onbetrouwbaar over te komen, maar dat in het belang van de stad D66 geen andere stap dan deze kan doen".

Volgende week worden de onderhandelingen over het nieuwe collegeprogramma voortgezet. CDA-lijsttrekker W. A. G. van Leeuwen heeft al laten weten dat zijn partij hier ondanks alles over mee wil praten. Of Stadsbelangen dat ook zal doen, is nog niet zeker. Voorman Bonthuis liet weten dat daar eerst nog een partijvergadering aan gewijd wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.