+ Meer informatie

Vredesoverleg tussen Irak en Iran vordert

Missie tevreden uit Teheran vertrokken

2 minuten leestijd

TEHERAN — De vredesmissie van de beweging van niet-gebonden landen die voorstellen om tot vrede tussen Iran en Irak te komen doet, is zondagavond uit Teheran naar Nieuw Delhi vertrokken. Het onderhoud dat ze had met de regeringen in Teheran en Bagdad is „zeer bevredigend en vruchtbaar" geweest, zo is in een communiqué verklaard.

De Indiase minister van buitenlandse zaken, Narshima Rao verklaarde dat de missie snel zal terugkeren naar de hoofdsteden van beide oorlogvoerende landen. Zijn Cubaanse ambtgenoot Isidoro Malmierca bevestigde dit. Voorts maken deel uit van de missie: de Zambiaanse minister van buitenlandse zaken, Goma en een afgevaardigde van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO, Tarzi. De afgelopen vier dagen onderhield de missie zich achtereenvolgens met de leiders in Bagdag en Teheran. Zondag werd een bezodc gebracht aan het front in de Iraanse provincie Choezestan. Volgens het Iraanse persbureau PARS beschoot Irak net toen de missie was aangekomen de oliestad Abadan.

De missie van niet-gebonden landen is overigens niet de enige die probeert te bemiddden tussen Iran en Irak. Het actiefst is.de missie van dè islamitische conferentie die bestaat uit vier staatshoofden en een aantal ministers. Even leek het erop dat deze missie succes zou boeken toen ajatollah Chomeini zich na president Bani-Sadr positief uitliet over voorstellen van de missie. Ook de Verenigde Naties proberen nog te bemiddelen.

Eisen herhaald

President Bani-Sadr herinnerde de missie zondag nog eens aan de Iraanse eisen: terugtrekking van alle Iraakse troepen, veroordeling van de agressor en eerbiedinging van het akkoord van Algiers. Waarnemers in Teheran zijn van mening dat vooral de laatste eis van Iran voor Irak niet is te verteren. In Teheran gaan hardnekkige geruchten dat over de eerste twee zo goed als overeenstemming is bereikt. Alleen de scherpslijpers van de Islamitisch Republikeinse Partij (IRP) die in het parlement de ineerderheid heeft zouden tegen iedere bemiddeling zijn. Zo liet premier Radjai onlangs nog weten dat de enige oplossing voor het conflict moet worden gezocht op het slagveld.

Van Irak is bekend dat het al snel besprekingen wilde toen de voortgang van zijn troepen in Iran niet zo voorspoedig liep als was verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.