+ Meer informatie

Na scholing meer werk voor arbeidsongeschikten

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Ten minste 60 procent van de arbeidsongeschikten die een opleiding zijn gaan volgen, vindt kort na het afronden daarvan een baan.

Dit bhjkt uit een onderzoek van de Gemeenschappelijke Medische Dienst over de jaren 1987 tot en met 1989. In deze jaren is de GMD steeds vaker scholing gaan adviseren om arbeidsongeschikten aan het werk te helpen. Dit heeft de GMD zaterdag bekendgemaakt.

De GMD adviseert bedrijfsverenigingen op grond van de aaw/wao over de mate van iemands arbeidsongeschiktheid, verleent bedrijven steun bij herplaatsing van hun uitgevallen werknemers en verzorgt arbeidsbemiddeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

In de jaren van 1987 tot en met 1989 heeft de GMD bijna tweemaal zoveel scholingsadviezen gegeven als in de jaren ervoor. In 1989 werden 5000 van deze adviezen gegeven en dat aantal stijgt nog steeds, aldus de GMD. De dienst noemt het effect van de scholing bevredigend. Zeker 60 procent van de geschoolde arbeidsongeschikten vindt kort na de opleiding een baan. Dat percentage kan oplopen tot 80. De aangeraden opleidingen zijn meestal kort —niet langer dan een jaar— en gericht op een taak. Ruim 85 procent van de opleidingen is op Ibo-of mbo-niveau.

Groepen arbeidsongeschikten die wat betreft deze scholing een achterstand hebben, zijn de zeer slecht geschoolden en veertig-plussers. De GMD zal in de toekomst extra rekening houden met deze groepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.