+ Meer informatie

"Dienstregeling NS vertraagd invoeren"

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen moeten hun dienstregeling voor 2007, waarbij het huidige spoorboekje compleet wordt omgegooid, een jaar later invoeren.

Dat stellen diverse consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, reizigersvereniging Rover en de ANWB in een vandaag gepubliceerd advies.

Het gloednieuwe spoorboekje kent volgens de belangenverenigingen meer min- dan pluspunten. Na de plannen zorgvuldig te hebben bestudeerd, zijn ze tot de conclusie gekomen dat de treinreiziger per saldo niets met de dienstregeling opschiet.

Een jaar uitstel moet de NS de tijd geven met een beter voorstel te komen, stellen de consumentenorganisaties. Bovendien kan het spoorbedrijf de onbetrouwbaarheid van het spoor aanpakken, zodat meer treinen op tijd kunnen rijden.

Door de huidige NS-plannen worden de reistijden langer en moet er vaker worden overgestapt. Een groter aanbod van treinen kan dat slechts voor een deel compenseren, zo luidt de kritiek. "Een onvoorstelbaar slechte dienstregeling. Langzamer en vaker overstappen in ruil voor een punctualiteitsbelofte die gebaseerd is op drijfzand", zei een woordvoerder van Rover.

De NS zeggen met de nieuwe dienstregeling vooral te kiezen voor betrouwbaarheid. De punctualiteit moet 1,5 procentpunt toenemen. Juist daar hebben de consumentenorganisaties niet veel vertrouwen in. Ze wijzen op de matige prestaties van het bedrijf in 2005, toen minder treinen volgens het spoorboekje reden dan gepland.

De consumentenorganisaties staan niet alleen in hun kritiek op de nieuwe dienstregeling. Ook in de Tweede Kamer liggen de plannen onder vuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.