+ Meer informatie

Coi mmentaar

3 minuten leestijd

Daarbij komt dat het voor veel mensen een akelig idee is dat een vreemde in je huis heeft rondgelopen terwijl je afwezig was of (nog erger) terwijl je lag te slapen. Een inbraak in de eigen woning of bij de buren geeft veel mensen een beklemmend gevoel van onveiligheid. Het kan immers weer gebeuren!

Andere prioriteiten

We zullen hopen dat dat inderdaad effect heeft. Niet dat het bezit van huis en goed een heilige zaak is, waarmee ons menselijk bestaan staat of valt. Het kan geen kwaad ook dat hier op te merken. Maar de bescherming van de burgers tegen gewelddadige indringers behoort wel tot de zorg voor een stil en gerust leven waarvan de Bijbel spreekt als het gaat om de taak van de overheid.

Helaas heeft de extra aandacht voor de woninginbraken wel een keerzijde. In het plan van het openbaar ministerie zullen andere zaken straks minder aandacht krijgen. Dat zijn bij voorbeeld inbraken in bedrijfsgebouwen, verkeersovertredingen en zwartrijden.

Maar is het inderdaad onvermijdelijk om extra aandacht voor woninginbraken ten koste te laten gaan van de aanpak van andere delicten? Ook bedrijven hebben immers recht op politiebescherming, al zijn zij dan financieel in staat om bewakingsdiensten in te zetten. Het overheidsbeleid om bedrijven uit de bebouwde kom te halen en te concentreren op bedrijfsterreinen (waar men meestal geen bedrijfswoningen mag bouwen omdat door de bewoners daarvan allerlei eisen ten aanzien van geluidshinder gesteld zouden kunnen worden) heeft bedrijfsgebouwen extra kwetsbaar gemaakt voor inbraak.

En inderdaad niet alle verkeersovertredingen zijn zo erg dat ze voor de Justitie een hoge prioriteit moeten hebben. Maar wanneer de roodlichtdiscipline van de automobilisten gaat verslappen en de maximumsnelheden in en buiten de bebouwde kom steeds vaker overtreden worden, dan heeft dat duidelijk gevolgen voor het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks geregistreerd wordt.

Zo geldt ook van het zwartrijden dat dat niet meer beschouwd kan worden als een slechts af en toe voorkomend meningsverschil over de betalingsplicht tussen een vervoersmaatschappij en haar klant, maar dat het (met name in de grote steden) uitgegroeid is tot een maatschappelijke plaag.

VOOR NOG GEEN GULDEN PER DAG LEEST UZELF HET RD
Bon in open envelop zonder postzegel zenden aan Reformatoriscn Dagblad afdeling abonneeservice fi"'-w-"-'-'?"ui^'^p'- 92 7300 VB AoeldOOrn D een jaarabonnement voor / 294.80 (2 weken gratis) D een kennismakingsabonnement van dne weken voor / 5,80

Postcode/Woonplaats j On^angt voor het opgeven van een kwartaal/jaarabonnement doorhalen j graag aTs cadeau b. fraai bewerkt pillendoosle iJ^Pfensl U kunt ook tel. 055-495222 bellen en vragen naar onze afdeling abonneeservice.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.