+ Meer informatie

'Staal' gebruikte geen geheime informatie

Lucht tussen DNB en Jongbloed gezuiverd

2 minuten leestijd

GOUDA - Staal Bankiers heeft geen gebruik gemaakt van de geheime stukken van De Nederlandsche Bank, die bij haar terecht waren gekomen. Ook de toenmalige bestuursvoorzitter, drs. A. J. H. Jongbloed, zou dat niet gedaan hebben.

Dit zegt Jongbloed in een gisteren door hem aan de pers verstuurde verklaring. Een inmiddels overleden accountant van De Nederlandsche Bank had de stukken, die informatie bevatten over de stroppenpotten van diverse Nederlandse banken, meegenomen bij zijn overstap naar Staal Bankiers.

De verklaring van Jongbloed, waarop hij verder ieder commentaar weigert, heeft de lucht tussen hém en De Nederlandsche Bank gezuiverd. Deze week heeft hij met een directeur van die bank een gesprek gehad. Jongbloed Verklaart dat de verschillen tussen De Nederlandsche Bank en hem in- het verleden het gevolg wareji van de toezichthoudende taak die De Nederlandsche Bank jegens Staal Bankiers had.

De verschillen, zo stelt Jongbloed nadrukkelijk, staan los van de „al dan niet vermoede ontvreemding van vertrouwelijke gegevens door een voormalig accountant van De Nederlandsche Bank en/of van mogelijke heling van deze gegevens". Jongbloed zou in januari vorig jaar de bank zelf van de ontvreemding in kennis hebben gesteld en ervoor gezorgd hebben dat ze bij de bank terugkwamen. Saillant detail is echter dat de bank een maand later bij Justitie aangifte deed tegen Jongbloed en de voormalige accountant. 'fj^'

Dagvaarding

Jongbloed heeft in verband met deze zaak een dagvaarding in de bus gekregen van de officier van Justitie in Amsterdam. Daarin wordt hij beschuldigd van verduistering en heling van vertrouwelijke gegevens die de voormalige accountant van DNB naar zijn nieuwe werkgever Staal Bankiers had meegenomen. Nadat de betrokken accountant zelfmoord had gepleegd, trok de officier van Justitie de aanklacht weer in wegens „redenen van opportuniteit".

De Nederlandsche Bank is van mening dat de verklaring van Jongbloed de gemoederen rond het conflict over ontvreemde vertrouwelijke gegevens tot rust heeft gebracht. De bank is blij met dat deel van de verklaring waarin Jongbloed stelt dat de inhoud van de ontvreemde stukken noch door hem noch naar zijn beste weten door Staal Bankiers is gebruikt. Dit heeft een woordvoerder van DNB gisteren meegedeeld. geleden van 1,02 miljard mark (ƒ 1,15 miljard), zo meldt het weekblad "Der Spiegel" in zijn jongste nummer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.