+ Meer informatie

Duisenberg tikt politieke vrienden op de vingers

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Minister Duisenberg van flnanciën heeft in een brief aan de besturen van de Partij van de Arbeid, de PPR en de PSP zijn afkeuring uitgesproken over hun steun voor de actie om de Amrobank te boycotten wegens de activiteiten van de bank in Zuid-Afrika.

De minister stelt in zijn brief voorop, dat hij de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika evenzeer verfoeit als zijn partijgenoten, maar dat hij als minister van financiën deze actie toch als onjuist moet veroordelen.

Hij zegt, dat het hier niet gaat om de bepaling van een algemeen politiek standpunt maar om een gerichte actie tegen een onderneming aan wie handelingen worden verweten, die volgens de huidige Nederlandse wetgeving niet verboden zijn en die zich principieel niet onderscheiden van handelingen die door vele andere ondernemingen eveneens worden verricht. Door dergelijke boycotacties kunnen belangen van instellingen, groeperingen en individuen op een willekeurige en volkomen oncontroleerbare wijze qua omvang in onvoorziene mate worden geschaad.

Naar de mening van minister Duisenberg komen de rechtszekerheid en de rechtsgelijkheid, fundapientele grondslagen van een democratische samenleving, bij een dergelijke actie op onverantwoorde wijze in het gedrang. De minister concludeert, dat al dient de actie dan een goed doel, zij toch de fundamentele beginselen in het eigen land aantast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.