+ Meer informatie

Saoedi-Arabië betaalt mee aan verblijf Amerikaanse troepen

Bush spreekt Iraakse volk via televisie toe

4 minuten leestijd

JEDDA — Saoedi-Arabië heeft gisteravond, na een bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker, verklaard dat liet bij zal dragen in de kosten van de stationering van de omvangrijke Amerikaanse troepenmacht in het land. Dat hebben Amerikaanse en Saoedische functionarissen meegedeeld.

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde dat de Saoedi's expliciet hebben toegezegd dat zij een deel van de kosten die de Verenigde Staten maken op zich zullen nemen. Zo zullen zij onder meer brandstof, water, vervoer en nog andere niet nader gespecificeerde zaken betalen.

De VS besloten na de Iraakse invasie in Koeweit op 2 augustus troepen in Saoedi-Arabië te stationeren om dat land te beschermen tegen een eventuele aanval door het Iraakse leger.

Kosten

Het Amerikaanse ministerie van defensie is na het maken van berekeningen tot de conclusie gekomen dat de militaire operatie "Desert Shield" van de Verenigde Staten in het Golfgebied Washington in het fiscale jaar 1991 -dat op 1 oktober 1990 begint- 11,3 miljard dollar (ongeveer 20 miljard gulden) kost. Dat heeft het Amerikaanse dagblad Washington Post vandaag gemeld.

Saoedi-Arabië heeft dit nu gedaan. De Japanse regering maakte vandaag bekend dat zij nog eens een fors bedrag aan noodhulp voor de gestrande vluchtelingen in Jordanië beschikbaar stelt. Tokio maakt 12 miljoen dollar vrij voor hulp aan de vluchtelingen. Vorige week stelde Japan al 10 miljoen dollar beschikbaar.

Tv-toespraak

De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren gezegd te willen ingaan op het Iraakse aanbod voor de Iraakse tv het Amerikaanse standpunt inzake de Golfcrisis aan het Iraakse volk uiteen te zetten. De uitnodiging aan Bush is gisteren gedaan door de Iraakse minister van informatie, Latif Jassem. Bush had eerder geklaagd dat hij niet in de gelegenheid wordt gesteld het Iraakse volk toe te spreken, terwijl de Iraakse leider Saddam Hoessein dat wel kan doen bij Amerikaanse burgers. De Amerikaanse president is van plan de Irakezen via de tv uitleg te gevew over het doel van de Amerikaanse aanwezigheid in het Golfgebied. zo zei Witte-Huiswoordvoerder Marlin Fitzwater.

Luchtbrug

De ambassadeur van Irak in de Verenigde Staten, Mohammed AlMashat, heeft journalisten gisteren verzekerd dat de televisietoespraak van president George Bush tot het Iraakse volk „integraal" zal worden uitgezonden door de televisie in Bagdad.

Bijna 250 Britse vrouwen en kinderen zijn vandaag per vliegtuig vanuit Jordanië in Londen aangekomen, nadat zij meer dan een maand vastgehouden werden in Koeweit. De Verenigde Staten beginnen vandaag een luciitbrug om de meer dan 2000 Amerikaanse gijzelaars uit Irak te krijgen, zo kondigde het ministerie van buitenlandse zaken in Washington aan.

Oorspronkelijk zouden 318 Britten in Amman op het vliegtuig stappen, maar volgens Jordaanse luchtvaartfunctionarissen zijn 68 van hen teruggestuurd omdat hun reispapieren niet in orde waren.

Vrouwen aan boord van het vliegtuig vertelden dat sommige westerse mannen in Koeweit zich verkleden als Arabische mannen en steeds op andere adressen onderduiken om te vooromen dat zij opgepakt en als "menselijk schild" naar een strategische installatie overgebracht worden. Andere westerlingen worden door Koeweiti's en Aziaten verborgen gehouden, ondanks het feit dat Irak daar de doodstraf op heeft ingesteld.

Diplomatieke oplossing

Kennelijk met de zondag in de Finse hoofdstad Helsinki te houden Amerikaans-Russische top in het achterhoofd versterkte Irak gisteren zijn pogingen om een diplomatieke oplossing te vinden. De Iraakse vice-premier Taha Yassin Rammadan was in Peking voor oriënterende gesprekken met de Chinese leiders. De Chinese vice-premier Wu Xueqian liet Rammadan weten dat er wat China betreft geen hindernissen zijn om desgewenst Baghdad met humanitaire hulp bij te staan.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tarik Aziz, reist zondag naar de Iraanse hoofdstad Teheran om de Golfcrisis met de leiders in Iran te bespreken. Aziz voerde woensdag in Moskou nog besprekingen met Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Sowjetwoordvoerder Gennadi Gerasimov zei gisteren dat de gesprekken tussen Aziz en Gorbatsjov „geen stap terug" zijn geweest op de weg naar een diplomatieke oplossing van het Golfconflict. Gerasimov zei niet te verwachten dat er op de top van zondag in Helsinki zal worden gesproken over een mogelijk ultimatum.

Inmiddels deelde Italië als huidig EG-voorzitter mee dat de EG door Moskou is benaderd om op 27 september in New York gezamenlijk met de Sowjet-Unie een verklaring uit te geven over de Golfcrisis. Op die dag ontmoeten de twaalf EG-ministers van buitenlandse zaken hun Sowjetambtgenoot Eduard Sjewardnadze bij de VN.

De Britse, premier, Margaret Thatcher, kondigde in het Lagerhuis aan meer Britse troepen naar het Golfgebied te sturen. Zij noemde geen exacte aantallen. Verder stelde Thatcher voor de financiële hulp voor uit Irak gevluchte buitenlanders te verhogen met 2 miljoen pond tot 7,4 miljoen pond.

Zie ook pag. 6: "VN: Meer hulp voor vluchtelingen dringend".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.