+ Meer informatie

West-Duitsland en Engeland houden Europa op de been

Margaret Thatcher in vraaggesprek:

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse premier Margaret Thatcher heeft in een vraaggesprek met de Sunday Times gezegd dat twee landen „Europa financieel op de been houden" en dat zijn West-Duitsland en Engeland. „Die situatie kan niet blijven voortduren", zo meende ze.

Mevrouw Thatcher doelde op de bijdragen tot de jaarbegroting van de EG. West-Duitsland en ïngeland leveren daartoe verreweg de grootste bijdrage. De premier verklaarde tegenover Ronald Butt, redacteur buitenland van de Times dat ze van veranderingen op budgettair gebied in EG-verband een belangrijk punt zal maken bij het bezoek dat de Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt op 11 en 12 mei aan Londen zal brengen. Ze dacht dat Schmidt het zonder twijfel met haar eens zal zijn omdat ook de Duitsers „er evenals wij van overtuigd zijn dat zij eigenlijk landen financieren waarvan er sommige per hoofd van de bevolking rijker zijn dan de Duitsers zelf." Het interview werd gehouden ter gelegenheid van het feit dat mevrouw Thatcher twee jaar geleden aan de macht kwam.

Toen mevrouw Thatcher werd gevraagd of ze niet zal stuiten op de „as Schmidt-Giscard", waarmee werd gedoeld op de uitstekende verstandhouding tussen Schmidt en de Franse president Giscard d'Estaing, zei ze dat dit haar niet zou beletten om voor de Engelse belangen te blijven vechten. Ze zei ook te geloven dat Engeland in zijn streven om minder te betalen zal slagen omdat „men het belangrijker zal vinden dat Europa intact blijft dan dat wij (Engeland) naar aanleiding van een begrotingskwestie uit de boot vallen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.