+ Meer informatie

Archeologen vinden "gracht van Corbulo"

DEN HAAG (ANP)

2 minuten leestijd

Archeologen van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) denken afgelopen maand bij Leidschendam delen van de '^gracht van Corbulo" te hebben blootgelegd. „We zijn er vrij zeker van dat het om dit Romeinse kanaal gaat", aldus provinciaal archeoloog van Zuid-Holland W. Hessing. Daarmee lijkt het mysterie van het kanaal, dat in opdracht van de Romeinse veldheer Corbulo werd gegraven, te zijn opgelost.

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus schreef over de waterweg, maar waar die liep. bleef onbekend. De veldheer Corbulo hield in de winter van 47 zijn manschappen bezig met het graven van het kanaal, dat een verbinding tussen de Maas en de Rijn vormde, aldus Hessing.

Volgens hem zijn archeologen al tijden naar het kanaal op zoek. „Vanwege het in dit geval romantische perspectief en ook omdat we vrij weinig weten van de waterwegen die de Romeinen aanlegden". In 1989 troffen de archeologen vanwege nieuwbouwwerkzaamheden bij Leidschendam de eerste aanwijzingen van een gegraven watergang aan. Vervolgens is men het tracé gaan volgen.

De afgelopen maand zijn bij Leidschendam en Voorburg over een lengte van vierhonderd meter vijf waarnemingen gedaan van het kanaal, dat vijftien meter breed is geweest en volgens Hessing circa 25 kilometer lang was. Aangetroffen zijn beschoeiingen en scherven. Wat de datering betreft komen deze overeen met de tijd waarin het kanaal is gegraven. Behalve als bescherming tegen de zee in geval van overstromingen, zou het hebben gediend als een alternatieve route voor schippers. geen ervaringen meer kunnen uitwisselen.

Op dit moment zijn er zeven groepen veld- en milieupolitie in Zeeland, Utrecht. Overijssel, Limburg, Den Bosch, Breda en Apeldoorn/Flevoland. In totaal werken er zestig mensen. Volgens A. Geelof van het korps Rijkspolitie zijn betreffende politiemensen specialisten op het gebied van milieu, jacht, stropen en wapens. Ze zijn vooral werkzaam in bosrijke gebieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.