+ Meer informatie

EUROPESE KERKEN MOETEN OECUMENISCH ACTIEF BLIJVEN

Dr, Philip Potter

3 minuten leestijd

Dr. Philip Potter, de secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken, heeft woensdag een beroep op de kerken van Europa gedaan in oecumenisch opzicht actief te blijven. Potter deed dit appel in een toespraak tot de conferentie van Europese kerken die op het ogenblik in de Zwitserse toeristenplaats Engelberg bijeen is.

Hij stelde dat de Europese kerken zich nog wel bijzonder druk maken over theologische problemen in verband met de oecumene, maar daarnaast de indruk wekken dat zij zich aan de oecumenische dialoog onttrekken.
De Brit Glen Garfield "Williams, de secretaris-generaal van de conferentie van de Europese kerken waarbij 101 kerken zijn aangesloten, stelde de situatie van de kerk in het verscheurde Noord-Ierland aan de orde. Hij wees erop dat de kerken in Ulster "een antwoord moeten geven op de eisen van een situatie die onoplosbaar lijkt". Een oplossing zou gevonden kunnen worden binnen het kader van de oecumene. Daarom vroeg hij materiële steun voor de vijf oecumenische centra, waarvan er een in Belfast gevestigd is, die streven naar verzoening tussen de Ieren onderling.

BELOFTEN
De Hongaarse theoloog Pakozdy keerde zich tegen de kritiek van het westen op de „socialistische revolutie" en het wantrouwen van de kerken in het westen tegenover die van Oost-Europa. De kerken in de socialistische landen moeten zijns inziens de „christelijke vrijheid worden toegestaan in een maatschappelijke systeem dat grotere beloften voor de toekomst inhoudt dan welk ander systeem dan ook.
De conferentie van Europese kerken, een bundeling van voornamelijk protestantse en orthodoxe kerken, is in het bijzonder van betekenis omdat, zij de vele kleinere kerken gelegenhdd biedt tot oecumenisch contact De conferentie is niet aangesloten bij de Wereldraad van Kerken, maar onderhoudt wel nauw contact daarmee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.