+ Meer informatie

Hu Jintao nieuwe sterke man in China

2 minuten leestijd

PEKING (RTR/DPA) - De 59-jarige Hu Jintao is de nieuwe leider van de Communistische Partij in China. Hij presenteerde zich vandaag samen met acht andere leden van het permanent comité van het nieuwe politbureau in de Grote Hal van het Volk.

Na de nieuwe secretaris-generaal Hu Jintao verscheen Wu Bangguo als tweede op het podium. Naar verwachting wordt hij in maart premier of voorzitter van het parlement. Het oude politbureau telde zeven leden. Verder verwachten waarnemers dat Zeng Qinghong, een vertrouweling en adviseur van Hu's voorganger Jiang Zemin, een belangrijke rol in het parlement zal spelen.

Ook de zestigjarige Wen Jiabao zou grote invloed kunnen hebben, omdat hij naar verwachting de leiding over de economie krijgt, zo meldde de BBC. Hij is naast Wu de belangrijkste kandidaat om het premierschap van Zhu Rongji over te nemen.

Andere leden van het politbureau zijn: Jia Qinglin, Huang Ju, Wu Guanzheng, Li Changchun en Luo Gan. Allen zijn jonger dan zeventig. De jongste leider is 58, de oudste 67.

Hu Jintao bepleitte bij zijn aantreden verdere economische hervormingen. Hij ontvouwde evenwel geen concrete plannen om problemen zoals de hoge werkloosheid en het falende banksysteem aan te pakken, aldus het Chinese persbureau Xinhua.

Behalve Zeng Qinghong zijn nog vijf andere leden van het nieuwe politbureau vertrouwelingen van de voormalige partijleider Jiang Zemin. Hij blijft voorzitter van het militair comité van de Communistische Partij en daarmee opperbevelhebber van de strijdkrachten. De invloed van Jiang op de Chinese politiek blijft op deze manier gegarandeerd, zeggen waarnemers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.