+ Meer informatie

Onrust N-Ierland stijgt nog steeds

Sands wil gesprek met nuntius

2 minuten leestijd

BELFAST — Jongelui hebben donderdag in Belfast de politie bestookt met benzinebommen en stenen, de gewelddadigheden voortzettend die begonnen in samenhang met de hongerstaking van de IRA-gevangene Bobby Sands.

Een paar uur nadat Bands aan de directie van de gevangenis van Maze had gevraagd bezocht te mogen worden door de apostolisch nuntius in Dublin, kaapten jongelui in Belfast een autobus en staken twee vrachtauto's in brand. ontstonden gevechten met politiemannen en militairen.

Bobby Sands weegt nog 47 kilo en is blind aan het worden, vertelde zijn contactman met de buitenwereld, Owen Carron. „Hij kan niet lezen of zijn ogen richten", aldus Carron. „Hij gelooft dat hij blind aan het worden is. Horen doet hij ook niet goed meer en hij zegt dat hij overal pijn heeft".

Geen bezoek

De vroegere Amerikaanse minister van justitie Ramsey Clark en de Amerikaanse rooms-katholieke priester Daniel Berrigan - beiden ijveraars voor de mensenrechten - hebben donderdag geen toestemming gekregen Sands te bezoeken.

„Het dient geen enkel doel", verklaarde een regeringswoordvoerder. „Sands heeft al aandrang op hem afgewezen van mensen die hem veel meer na staan".

Berrigan zei tegen verslaggevers in Belfast dat de dood van Bobby Sands alleen maar de kloven breder zal maken en tot meer geweld en dood leiden.

Moord in Armagh

In Armagh in het zuiden van Noordlerland is donderdag een man doodgeschoten. Hij zat achter het stuur van een auto en werd vanuit een andere wagen onder vuur genomen. Het slachtoffer, wiens naam en leeftijd niet zijn meegedeeld, zou lid van het Ulster defense regiment zijn geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.