+ Meer informatie

Ouder-en-wijzer

4 minuten leestijd

De mensen worden gemiddeld heel wat ouder dan vroeger Dat valt mij ook altijd op wanneer in musea of kastelen bij de geschilderde portretten van vroegere belangrijke personen de jaartallen van geboorte en overlijden staan aangegeven. Ook zagen de mensen er vroeger ouder uit dan tegenwoordig. Een veel betere gezondheidszorg en de kleding spelen daarbij een grote rol. Maar dat is niet het enige. Tijdens een van de Terdegereizen bleek een van de gasten, mevrouw Nel Andeweg uit Zuid-Beijerland, over dichterlijke gaven te beschikken. Ze heeft, in eigen beheer, al enkele bundeltjes uitgegeven. Op de afscheidsavond heeft ze wat uit eigen werk voorgedragen. Ons trof daarbij het gedicht "Opoe en oma", dat -weliswaar wat zwart-wit- enkele verschillen aangeeft tussen de opoe van vroeger en de moderne oma van nu.

Nederlanders zijn erg spaarzaam
Het Financieel Economisch Magazine heeft een onderzoek ingesteld naar de privévermogens in Nederland. Daaruit bleek dat onze landgenoten erg spaarzaam zijn. Zeker met het oog op de oude dag. Naar schatting beheren pensioenfondsen en verzkeraars een kleine 800 miljard gulden. Daarnaast staat op allerlei spaarrekeningen een bedrag van 213 miljard gulden. Aan contant geld en op de rekening-courant is 92 miljard beschikbaar Wanneer alles bij elkaar wordt geteld, dus bijvoorbeeld ook de waarde van de bedrijven, de woningen met inboedels en de auto's, dan wordt het privévermogen in Nederland geschat op 2689 miljard gulden. Verdelen we dat bedrag over 16 miljoen Nederlanders, dan komt dat per persoon uit op 168.000 gulden.

De rijkste 16.000 landgenoten bezitten elk zo'n 400 miljoen
Er is de laatste jaren veel te doen geweest over nivellering, dus spreiding kennis van kennis, macht en inkomen. Het was echt een van de socialistische stokpaardjes, dat eerder veelvuldig werd bereden. De gevolgen van de nivellering voor de vermogens zijn echter bescheiden. De rijkste 16.000 Nederlanders zijn naar schatting goed voor 672 miljard gulden, per persoon dus zo'n 432 miljoen gulden. De rijkste 5 procent van onze bevolking heeft per persoon 15 miljoen gulden te besteden. Het zal overigens wel duidelijk zijn dat lang niet iedereen beschikt over het gemiddelde bezit van 168.000 gulden. In de verdeling van de rijkdom is echter sedert het begin van deze eeuw toch wel wat veranderd. Een kleine 100 jaar geleden was driekwart van de totale rijkdom in handen van één procent van de bevolking. In 1994 hebben de allerijksten -dat zijn dan 103.625 personen, die meer dan een miljoen bezittennog maar een kwart van het totale vermogen in handen.

Sparen voor de oude dag is een goede zaak
Het Is een goede zaak dat zovelen sparen voor de oude dag. Het valt namelijk te betwijfelen of allerlei gunstige regelingen, zoals vut en aow, in de huidige vorm blijven bestaan. De vut-regelingen blijken onbetaalbaar te worden, terwijl het nieuwe paarse ka-' binet ook de aow niet ongemoeid zal laten. Zullen de ouderenpartijen en -bonden dan ook op hun achterste benen staan, of krijgt de paarse regeringsploeg een andere behandeling? Sparen voor later: prima dus. Maar let u wel op wat de voorwaarden zijn van het spaarsysteem waar u mee in zee gaat. Onlangs moesten zowel Spaarbeleg van Aegon als FBTO hun folders wijzigen, omdat de voorlichting niet helemaal klopte. De term "spaarformule" van Koersplan was niet helemaal terecht, omdat er ook een verzekeringsaspect aan zit. Dat vond de Reclame Code Commissie niet zo erg, maar de tweede opmerking was dat de premies van Spaarbeleg ook niet automatisch recht geven op een eenmalige, maximale belastingvrijstelling. Zorgen voor later kan dringend nodig zijn. Jozef bracht ook zeer veel koren bijeen voor de jaren van de honger Wanneer wij evenwel verzamelen zoals de rijke dwaas dat deed in Lukas 12, zijn wij inderdaad dwaas bezig. Wat baat het ons wanner we niet rijk zijn in God? Dat laatste is immers het hoogste belang!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.