+ Meer informatie

Koude nacht

5 minuten leestijd

44. Na de maaltijd neemt Govert al gauw afscheid. Hij moet weer naar zijn onderdeel, dat voorlopig is ondergebracht in de A-kerk. Hij is dikke vrienden geworden met de leden van het gezin en belooft dat hij gauw eens zal terugkeren.

De anderen werken die avond hard door om de grote tent bewoonbaar en gezellig te maken. Met een verhuiswagen halen ze meubels, kleden, bedden en andere noodzakelijke artikelen. Moeder Sybrecht bepaalt wat nodig is en waar het moet staan.

Tot het donker wordt gaan ze door. Dan is de zaak zo ongeveer klaar. Ze zijn doodmoe, maar ook heel tevreden.

In een afgeschoten deel van de tent zijn slaapplaatsen ingericht. Als ze 's avonds in bed liggen duurt het ondanks de vermoeidheid nog vrij lang eer ze inslapen. Vooral Froukje ligt nog een hele tijd wakker.

Alles is ook zo heel anders dan normaal. Ze ligt in een soort kermisbed. Boven haar is het tentdak, waarop gestadig de regen klettert. De wind is gaan liggen, maar het vallende water trommelt een roffelende mars op de linnen wanden van hun nieuwe woning. Net de mars van een tamboer... Haar gedachten glippen weg naar die aardige jonge soldaat die haar zo geweldig heeft geholpen en die ook is blijven eten.

Wat sprak hij netjes, en wat kon hij leuk vertellen.
Ze hoopt dat hij gauw nog eens weerkomt. Om de paar minuten knallen de schoten en telkens is er het geluid van barstende bommen. Maar het is verder weg dan anders. Hier in het noorden van de Stad zijn ze betrekkelijk veilig.

Voor het eerst sinds het begin van het beleg hoeft ze niet bang te zijn dat de vliegende dood opeens zal toeslaan.

Gelukkig dat vader in deze donkere regennacht geen dienst heeft. Hij ligt in het met tentlinnen afgeschoten nevenvertrekje rustig te slapen naast moeder.

Maar van Govert weet ze dat hij vannacht deel uitmaakt van de wacht in de Oosterdwinger. Heel de nacht zal er op hem geschoten worden. Dat is toch wel een beangstigende gedachte...

In het donker vouwt Froukje de handen en haar lippen prevelen de woorden van een stil gebed.

De verbeten worsteling tussen de Stad en Bommenberend gaat dag en nacht door. De kogels en bommen van de vechtlustige bisschop teisteren Groningen. Zijn soldaten proberen ergens een zwakke plek te vinden in de linies achter het Reitdiep en het Damsterdiep. Ze wagen nu eens hier, dan daar een stoot, maar nergens hebben ze succes. Het offensief van het Munsters-Keulse leger is vastgelopen op de Groningse tegenstand.

Door Vladimir den Baars

Afgelopen nacht trok een zone met onweer en pittige regenval over het midden van het land. In een korte tijd viel plaatselijk flink wat regen, soms zo'n 15 millimeter. Het betrof de restanten van een buiengebied dat naar het oosten wegtrok. Een dergelijk onweer is niet vreemd voor deze tijd van het jaar. Wanneer zeer koude lucht uit polaire streken wordt aangevoerd over een zee die nog relatief warm is —de Noordzee heeft op dit moment een temperatuur van rond de 11 graden— ontstaan gemakkelijk buien met onweer en eventueel hagel.

Heel geleidelijk gaat de aanvoerrichting van onze lucht wat draaien naar het westen. Daarmee komt er een einde aan de aanvoer van de polaire lucht en kunnen de temperaturen weer iets oplopen. Morgen zal dat nog niet het geval zijn, maar donderdag en vrijdag zal het kwik toch iets winnen. Wel gaat de vorming van buien gewoon door met de westelijke aanvoer en krijgen depressies vanuit het westen de leans om Nederland te naderen. Donderdag gaat een van die depressies zorgen voor laaghangende bewolking en regen maar morgen zuilen we toch af en toe een zonnetje zien, afgewisseld met wat buien.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen mogelijk. Het wordt een frisse nacht met minimumtemperaturen die maar net boven de O graden liggen. De noordwestenwind is zwak tot matig en lokaal kan er nog steeds een buitje vallen. De kans op onweer neemt af, maar het is niet uitgesloten dat er nog een lokale onweersbui voorkomt, met name in de kustgebieden. Weeisvooruitzichten van het KNMI, gemiddeld over Nederland:

woensdag donderdag vrijdag zaterdag
zondag zonneschijn: 30% 10% 20% 20% zonneschijn: neerslagkans: minimumtemp.: middagtemp.: wind: 30% 60% 10 W5 10%

12 ZW6 80% 80% 9 5 12 9 W6 NW7 20% 50% W5 Zon- en maanstanden: onder 16.30. fiM 12.11 woensdag 6 november, zon op 7.43, onder 17.113; muan op ()7..'i7, Hoogwater - NM 12.11 Delfzijl: 11.36 en --.-, Dordrecht: «4.55 en 17.36. Haringvliclsluizen: (II..1(1 en 13.47. Harlingen: 09.04 en 21.35. Roltcrdam: 03.24 en 15.45. Slavcnissc: 03.16 en 15.30. Vlissingcn: 01.22 en 13.36. IJmuidcn: 03.09en 15.28. Weerrapporten van vanmorgen 7 uur Amsterdam OeBIH EeMe Eindhoven Oen Helder Rotterdam Twente Vllsslngen Zuld Limburg Aberdeen Athene Barcelona Beflijn Boedapest Bordeaux Brussel Cypni* OuMIn Frankfort Geneve Helsinki Innsbruck Istanboel Klagenfurt Kopenhagen Las Palmas UssatMHi Locamo

fc
regenbul regenbui regenbul halfbew. regenbul regenbul regenbul onbewolkt halfbew. zwaar bew. regenbul onbewolkt licht bew. zwaar bew. zwaar bew. regenbui zwaar bew. Ikrhtbew. halfbew. regenbul zwaar bew. halfbew. zwaar bew. regen regen licht bew. zwaar bew. ontiewolkt onbewolkt regen onbewolkt onbewolkt licht bew. halfbew. zwaar bew. licht bew. onbewolkt regen halfbew. Itehtbew. regen Itehtbew. zwaar tMw. zwaar bew. halfbew. halfbew. onbewolkt halfbew. licht bew. onbewolkt onliewolkt zwaar bew. halfbew. onliewolkt 8 8 8 9 4 9 2 8 7 9 9 9 8 9 10 10 7 9 2 9 10 17 7 25 5 9 7 14 8 IS 8 8 1$ 21 22 31 13 18 5 24 5 21 3 8 1 1 6 6 3 13 6 11 4 S 8 8 5 3 1 14 9 O 7 O 5 0.1 7 17 6 1 5 17 12 O 3 0.2 6 1 5 7 3 22 5 1

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.